Ukrainan pääministeri: F-16-hävittäjiä saataneen kesällä

Myös Belgia on kertonut, että ensimmäisiä hävittäjiä saadaan tämän vuoden puolella.

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan valtio on saamassa F-16-hävittäjiä todennäköisesti kesällä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen palvelu.

Shmyhal kertoi asiasta sen jälkeen, kun hän oli osallistunut Tshekin pääkaupungissa Prahassa järjestettyyn tapaamiseen, jossa olivat mukana muun muassa Puola, Latvia ja Tanska.

Samassa yhteydessä pääministeri kertoi, että Ukraina tarvitsee ainakin seitsemän uutta Patriot-ilmatorjuntajärjestelmää torjuakseen Venäjän ilmahyökkäyksiä.

Ukrainan onnistunut puolustustaistelu estää Shmyhalin mukaan sodan leviämisen mantereen tai koko maailman laajuiseksi.

– On erittäin tärkeää, että Euroopassa on tällä hetkellä johtajia, jotka ovat täysin tietoisia tästä. Ja heidän ei pidä pelkästään ymmärtää tämä, mutta myös toimia. He ovat ottamassa tarvittavia askelia Ukrainan voiton takaamiseksi.

Hävittäjiä "erittäin pian"

Tiistaina Ukrainan puolustusministeri Rustem Umjerov sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa samaten, että valtio saa F-16-hävittäjiä "erittäin pian". Samalla ministeri kuitenkin kertoi, että noin puolet Ukrainan kipeästi tarvitsemasta aseavusta on saapumassa myöhässä.

– Tarvitsemme niitä (hävittäjiä) niin monta kuin on mahdollista.

Tiistaina Belgia lupasi Politicon mukaan toimittaa ensimmäisen erän F-16-hävittäjiä kuluvan vuoden aikana, mutta antoi samalla ukrainalaisille selkeän varoituksen: Älkää lentäkö niillä Venäjän alueilla. Ukraina ja Belgia ovat sopineet kaikkinensa 30 hävittäjän toimittamisesta ennen vuotta 2028. Lisäksi esimerkiksi Tanska ja Norja ovat luvanneet toimittaa kyseisiä hävittäjiä Ukrainalle.

Venäjä aloitti toukokuussa laajat hyökkäysoperaatiot Harkovan alueella, joiden tarkoituksena on Umjerovin mukaan avata uusi rintama alueelle mittavien kalusto- ja miesylivoimansa avulla.

– Me kestämme, mutta totta kai tarvitsemme lisää aseita, lisää tulivoimaa, tarvitsemme pitkän kantaman ohjuksia, jotta estäisimme heidän tunkeutumisensa maahamme.

Lue myös:

    Uusimmat