Videot näyttävät ohjusiskun lastensairaalaan Kiovassa – jäljelle jäi murtuneita mieliä ja kivimurskaa

Video näyttää Venäjän tuhoisan iskun lastensairaalaan Ukrainassa 2:01
Video näyttää Venäjän tuhoisan iskun lastensairaalaan Ukrainassa

Ukraina syyttää Venäjää ohjusiskusta lastensairaalaan maanantaina.

Maanantaisissa ohjusiskuissa Ukrainan pääkaupunki Kiovaan on tähän asti menehtynyt ainakin 39 ihmistä ja yli 140 on haavoittunut.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan kuolleista kolme ja haavoittuneista 13 ovat lapsia.

Isku lastensairaalaan tallentui myös videolle, jossa näkyy ohjuksen iskeytyminen ja räjähdys. Ukrainan turvallisuuspalvelun mukaan paikalta löydettiin venäläisen Kh-101-risteilyohjuksen jäänteitä.

Tästä huolimatta Venäjä kiistää tuhon olleen ohjuksensa aiheuttama. Venäjä väittää kyseessä olleen Ukrainan oma ilmatorjuntaohjus.

Kyse olisi jälleen uudesta iskusta siviilikohteeseen

Venäjä väittää myös, ettei se iskisi siviilikohteisiin, vaikka iskuista siviilikohteisiin on raportoitu lukuisia kertoja sodan aikana.

Siviilejä kohtaan tehdyt iskut ovat sotarikoksia, jotka rikkovat YK:n ihmisoikeussopimuksia.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk kertoo maanantain iskun vaurioittaneen vakavasti lastensairaalan tehohoidon, kirurgian- ja syöpätautien osastoja, joissa hoidetaan Ukrainan sairaimpia lapsia.

Tällä hetkellä sairaalalla ja muissa maanantaisen iskun kohteissa liki 400 ihmistä osallistuu pelastustoimiin. Useat liittolaiset ovat luvanneet lähettää tukea alueelle.

Esimerkiksi presidentti Alexander Stubb on kertonut Suomen jälleen tukevan Ukrainaa.

YK:n lastenjärjestö Unicefin johtaja Catherine Russell taas kuvailee iskun olevan raaka muistutus siitä, ettei mikään paikka Ukrainassa ole lapsille turvallinen. 

Lue myös:

    Uusimmat