Ukraina on työntänyt panssareita lohikäärmeiden hampaiden ohi Etelä-Ukrainassa

Ukrainan armeija on videomateriaalin perusteella ensimmäistä kertaa tuonut rynnäkköpanssarivaunuja Venäjän Länsi-Zaporizhzhjan puolustuslinjan panssariesteiden ohi, kertoo yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin Venäjä-analyytikko George Barros viestipalvelu X:ssä.

Sosiaalisessa mediassa kiertävässä videossa kerrotaan näkyvän Ukrainan saksalaisvalmisteisia Marder-rynnäkköpanssarivaunuja ja yhdysvaltalais-kanadalaisia Stryker-panssariajoneuvoja hyökkäämässä Verboven kylän länsipuolella Etelä-Ukrainassa. Videon kuvauspaikka on vahvistettu.

ISW:n Barrosin mukaan ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet leventämään Venäjän puolustuslinjoihin tekemiään aukkoja Länsi-Zaporizhzhjan alueella. Varsinaista läpimurtoa Ukraina ei ole tiettävästi onnistunut alueella tekemään.

Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 21. syyskuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 21. syyskuuta. Sininen nuoli on Ukrainan hyökkäys, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ajatushautomon mukaan jo maanantaina 4. syyskuuta julkaistun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot olivat edenneet sellaiselle metsäkaistaleelle Länsi-Zaporizhzhjassa, joka sijaitsee Venäjän panssariesteiden itäpuolella. Kyseiset panssariesteet ovat Venäjän kaivamia kuoppia ja pyramidin muotoisia "lohikäärmeen hampaita".

ISW arvioi tuolloin, ettei kyse ole pelkästä tiedustelutoiminnasta, vaan Ukraina "todennäköisesti haluaa pitää kiinni näistä asemista". 

Syyskuun alussa ajatushautomo ei kuitenkaan vielä katsonut varmaksi, että Ukraina on todella murtanut kyseisen Venäjän puolustuslinjan. ISW:n mukaan arvio muuttuisi, jos alueella havaittaisiin runsaammin ukrainalaisjoukkoja ja raskasta kalustoa. 

Nyt alueella on havaittu tätä raskaampaa kalustoa Marderien ja Strykerien muodossa. Rynnäkkövaunut ja panssariajoneuvot on paikallistettu alueelle, josta on vajaat pari kilometriä Venäjän hallitseman Verboven kylän laidalle. Verboven kylästä kymmenkunta kilometriä länteen on Robotynen kylä, jonka Ukraina valtasi elokuun lopulla.

Ukraina mursi Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan Länsi-Zaporizhzhjassa elo-syyskuun vaihteessa. Kyseisen onnistumisen tulkitseminen läpimurroksi oli sotatieteilijä Ilmari Käihkön mielestä "propagandatemppu".

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat