Venäjän termobaarisia "tyhjiöpommeja" ampuvia raketinheittimiä havaittu Ukrainan rajan läheisyydessä – tällainen on jyrkästi tuomittu TOS-1

Venäjän termobaarisia tyhjiöpommeja ampuvia raketinheittimiä havaittu Ukrainan rajan läheisyydessä 1:06
Katso videolta, minkälainen on TOS-1-raketinheitin.

Venäjän armeijan termobaarisia raketinheittimiä on havaittu Belgorodissa Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa, kertoo CNN.

CNN:n havaitsema asejärjestelmä on viralliselta nimeltään joko TOS-1 tai TOS-1A,  ja se ampuu raketteja, jotka on varustettu termobaarisilla räjähteillä.

Termobaariset räjähteet eivät ole niin sanotusti tavanomaisia ammuksia. Useat järjestöt ovat tuominneet niiden käytön.

Kyse on erittäin korkean lämpötilan ja paineen räjähteistä. Toisinaan niistä käytetään sanaa "tyhjiöpommit", CNN kirjoittaa. Näin siksi, että ne imevät hapen ympäröivästä ilmasta ja luovat näin voimakkaan räjähdyksen ja suuren paineaallon, jolla on valtaisi tuhovaikutus.

Lempinimeltään asejärjestelmä on "Buratino", joka on venäläinen versio Pinokkiosta. Lempinimi tulee järjestelmän suuresta nenämäisestä etuosasta. Asejärjestelmä on liikkuva ja se on kiinni T-72-panssarivaunun rungossa, jolloin tankin torni käytännössä korvataan ohjusjärjestelmällä.

Venäjä on käyttänyt kyseistä asejärjestelmää aikaisemmin jo 1980-luvulla Afganistanissa sekä myöhemmin Tšetšeniassa ja Syyriassa. Sitä pidetään osin myös psykologisena aseena, jolla on tuhovaikutuksen lisäksi moraalinen vaikutus.

Ukrainan sodan ensipäivinä Venäjä on jo käyttänyt erilaisia kauaskantoisia asejärjestelmiä. Kameroille on esimerkiksi taltioitunut kuvia siviilikohteisiin osuneista ohjuksista.

Katso ylhäällä olevalta videolta, minkälainen on järjestejön tuomitsema TOS-1-raketinheitin.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat