Täydellinen väistö ja osuma: Ukrainan itsemurhadrone kiersi taidokkaasti Venäjän "ilkeän" raketinheitinjärjestelmän taakse

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Tulittava TOS-1A osasi tuskin odottaa tätä hetkeä: Katso itsemurhadronen suoritus.

Itsemurhadrone kiersi raketinheitinjärjestelmän taakse ja räjähti. Suoritus tallentui videomateriaalille.

Lennokkikaluston käyttö on ollut yksi merkittävistä sodankäynnin keinoista koko Ukrainan sodan ajan. Lennokkeja käytetään tiedustelussa, mutta myös tarvittaessa tuhoamistarkoituksiin.

Ukrainan turvallisuuspalvelu julkaisi videon, jossa armeijan dronea käytetään äärimmäisen taidokkaasti tuhoamistehtävässä. Videolta on nähtävissä, kuinka drone onnistuu väistämään vihollisen ohjukset, ja kiertämään väitetyn TOS-1A-raketinheitinjärjestelmän (kutsutaan myös Venäjällä Solntsepekiksi) taakse.

Merkittävän tehtävästä tekee se, että modernit TOS-1A-järjestelmät ovat kalliita ja tuhovoimaisia. Niihin on satsattu merkittävästi huollon, koulutuksen ja ammusten puolesta.

"Tuhoisimpia ja ilkeimpiä raketteja mitä on olemassa"

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Cato-instituutin analyytikko Jordan Cohen kertoi Newsweekille, että tällaisen järjestelmän tuhoaminen on suoranainen palvelus kaikille, sillä sen osuma tekee hirveää tuhoa ihmisille.

Vastaavat raketinheitinjärjestelmät kykenevät ampumaan tarvittaessa termobaarisia pommeja. Pommeissa on kyse erittäin korkean lämpötilan ja kovan paineen räjähteestä. Kranaatti sisältää kaasuuntuvaa nestettä ja sytytyspanoksen.

– Nämä ovat tuhoisimpia ja ilkeimpiä raketteja mitä on olemassa.

– Tällaisen raketinheittimen tuhoaminen on hyvä asia jo ihmisoikeuksien kannalta, riippumatta siitä kenen leirissä sotaa olet.

Sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo kertoi MTV Uutisten haastattelussa taannoin, että termobaariset pommit ovat ilkeitä, ja pystyvät myös tarvittaessa tuhoamaan laajoja alueita kerralla.

– Voisi tiivistää niin, että niillä voidaan tuhota kaikkea yksittäisestä tarkkaan valikoidusta kerrostalohuoneesta lähtien melkeinpä Hartwall-areenan kokoisiin kohteisiin saakka, hän kertoo.

Ukrainan armeija julkaisi viime vuonna videon, jossa Venäjän tuhovoimaiset ja pelätyt TOS-1-raketinheittimet moukaroivat ukrainalaisjoukkojen asemia Novomykhailivkassa, Donetskin alueella.

Lähde: Newsweek.

Lue myös:

    Uusimmat