Mika Aaltola: Putinin bluffi on kaikkien nähtävissä – "Kysymys siitä, ettemme mene tähän ansaan"

Putin syyttää länsimaita ydinaseilla kiristämisestä: ”Käytämme epäilemättä kaikkia keinoja suojellaksemme Venäjää” 2:05
Putin syyttää länsimaita ydinaseilla kiristämisestä: ”Käytämme epäilemättä kaikkia keinoja suojellaksemme Venäjää”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi Venäjän tulevia liikkeitä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin odotetaan pitävän tänään puheen, jonka aiheena on mahdollisesti joukkojen liikekannallepano sekä vallattujen ukrainalaisalueiden liittäminen Venäjään kansanäänestyksillä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola analysoi Putinin ja Venäjän liikkeitä.

– Putin lisännee panoksia kujanjuoksullaan. Bluffi on kuitenkin kaikkien nähtävissä. Kysymys paljolti siitä, ettemme mene tähän ansaan. Venäjä oireilee, on hyvä ottaa etäisyyttä laskevalla radallaan sinkoilevasta maasta, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Aaltola ei usko, että liikekannallepano muuttaisi tosiasiassa mitään Ukrainassa eikä se ainakaan nostaisi taistelevien joukkojen moraalia.

– Ehkä juuri päinvastoin. Saako se lännen vapisemaan? En usko.

Aaltolan mukaan Venäjä käyttää naapurinsa kukistamiseen perusvoimaansa eli väestöään. Venäjä kykenee nostamaan joukkojensa vahvuutta miljoonilla ja siihen on vastattava.

– Sanktioita on kiristettävä, ja aseita toimitettava lisää Ukrainaan. Varauduttava erilaisiin muihin skenaarioihin, joita Venäjä kykenee nyt tuottamaan.

"Venäjä häviää kaiken"

Aaltola muistuttaa, että kaatuvan Venäjän skenaario ei ole välttämättä miellyttävä ja siihen on varauduttava Suomessakin.

– Venäjän uhan maadoittamiseen tarvitsee itärajalla varautua ainakin muutaman vuoden ajan. Varmistettava, että omat ja Naton resurssit riittävät.

Lopuksi Aaltola nostaa esille myös ydinaseiden käytön. Rationaalien toimija ei niihin turvaudu, mutta sellainen Venäjä ei ole.

– Kuohunta voi sumentaa ajattelua. Ydinaseiden käytöllä ei voiteta mitään, ja Venäjä häviää kaiken.

Lue myös:

    Uusimmat