Suomalaisasiantuntija: Venäjän liikekannallepano ei vaikuta tilanteeseen ehkä kuukausiin – "Paljon pitää vielä tapahtua"

Putin syyttää länsimaita ydinaseilla kiristämisestä: ”Käytämme epäilemättä kaikkia keinoja suojellaksemme Venäjää” 2:05
Katso myös: Putin syyttää länsimaita ydinaseilla kiristämisestä: ”Käytämme epäilemättä kaikkia keinoja suojellaksemme Venäjää”

Sotilasasiantuntija, everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa arvioi STT:lle, ettei Venäjän liikekannallepanolla ole lyhyellä aikavälillä vaikutusta Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi määränneensä Venäjälle osittaisen liikekannallepanon. Puolustusministeri Sergei Shoigu tarkensi Putinin puheen jälkeen, että osittainen liikekannallepano koskee 300 000:ta reserviläistä.

– On helppo sanoa, että nyt kutsutaan 300 000 ihmistä sotatoimiin, mutta ennen kuin niillä on vaikutusta sodan kulkuun, paljon pitää vielä tapahtua, Juhani Pihlajamaa sanoi.

– Tämä ei oleellisesti muuta tilannetta viikkoihin tai ehkä jopa kuukausiin. Ennen kuin joukkoja saadaan koottua, järjestettyä heille täydennyskoulutusta ja kuljetettua taistelualueelle, siinä menee aikaa. Ensin lähetettävät pitää myös valita. Summittain heitä ei voida lähettää, hän sanoi.

–  Puhutaan varmasti kuukaudesta ja siitä ylöspäin, ennen kuin joukot saadaan liikkeelle, Pihlajamaa arvioi.

Joukkojen pitää vielä harjoitella yhdessä

Myös joukkojen valitseminen vie oman aikansa. Pihlajamaan mukaan kutsuntaorganisaation pitää ensin valita esimerkiksi jokin ikäluokka, josta joukot valikoidaan.

– Voidaan myös valita esimerkiksi tiettyjä ikäluokkia Ukrainaa lähellä olevilta alueilta, hän sanoi.

– Jos rintamalle halutaan todella nopeasti joukkoja, niillä ei ole paljon käyttöarvoa, koska jos joukko ei ole harjoitellut yhdessä, he eivät pysty toimimaan siten kuin pitäisi, hän sanoi.

Pihlajamaan mukaan Ukraina voi nyt pyrkiä mobilisoimaan omia joukkojaan. 

– Ukraina on jo pystynyt tehokkaasti näin tekemään, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat