Kenraali: Käsillä saattaa olla Ukrainan sodan tärkein käännekohta, kunhan lännen tuki jatkuu – venäläissotilaiden lopulliselle romahdukselle lukuisia perusteita

Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on 7:01
Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on

Australialaisen sotilasasiantuntijan mukaan Venäjä on saattanut joutua luovuttamaan aloitteen sodassa Ukrainalle. Hän arvioi, että tulevaisuuden historioitsijat saattavat nähdä tämän hetken sodan käännekohtana.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Australian asevoimien kenraalimajuri (evp.) Mick Ryan toteaa tviittiketjussaan Venäjän joutuneen muuttamaan strategiaansa useaan otteeseen helmikuussa alkaneen hyökkäyksen alettua. 

Nyt ollaan hänen mukaansa kaukana alkuperäisestä suunnitelmasta, jonka mukaan presidentti Vladimir Putin joukkoineen rynnistäisi Ukrainaan niin monelta rintamalta ja niin massiivisesti, että länsi ei ehtisi auttaa Ukrainaa puolustautumaan.

"Ketterät ja rohkeat" ukrainalaiset onnistuivat kuitenkin pysäyttämään Venäjän joukot pohjoisessa ja koillisessa. Se sai Venäjän keskittämään taisteluvoimansa itään.

Samalla Venäjä käynnisti energiasodan Eurooppaa vastaan koetellakseen länsimaiden kärsivällisyyttä.

Heinäkuussa Venäjän tappiot idässä ja Ukrainan puolustuksen taktiset uudelleenjärjestelyt mahdollistivat Ukrainan irtautumisen idässä käytävästä tuhoamistaistelusta, Ryan listaa. Samaan aikaan ukrainalaiset aloittivat hyökkäykset Hersonissa.

Ukraina hyökkää Harkovassa ja Hersonissa – tämä on sodan tilanne nyt 0:45
Katso myös eilinen MTV:n uutisjuttu: Ukraina hyökkää Harkovassa ja Hersonissa – tämä on sodan tilanne nyt

"Ukrainan vauhti kiihtyy"

Ryanin mukaan viime kuussa ukrainalaiset olivat melkein siinä pisteessä, että he saattoivat pystyä sanelemaan sen, missä taistelut käydään.

– Tällä viikolla Ukrainan vauhti on kiihtynyt entisestään, mikä on johtanut useiden kaupunkien vapauttamiseen ja maan valtaamiseen etelässä, Ryan kirjoittaa pitkässä tviittiketjussaan.

Eilen nähtiin myös merkittävä käänne idässä, kun ukrainalaisjoukot vapauttivat Kupjanskin kaupungin. Keskeisenä liikenteen solmukohtana toimineen kaupungin valtaaminen takaisin on Ukrainalle koko sodan kannalta tärkeä etappi.

– Tämä on hyvin merkittävä saavutus. Ukraina on käytännössä murskannut kymmeniä ja kymmeniä kilometrejä pitkän puolustuslinjan, sotahistorioitsija Emil Kastehelmi kuvaili MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Ryanin mukaan sodan strateginen aloite on saattanut siirtyä viime päivinä ukrainalaisille kokonaan ja venäläiset ovat joutuneet puolustuskannalle.

– Tulevat historioitsijat saattavat nähdä tämän hetken seitsemän kuukautta kestäneen julman ja epätoivoisen sodan tärkeänä käännekohtana.

Ryanin mukaan "menestys johtaa menestykseen".

– On selvää, että tarvitaan vielä paljon työtä, hyvää johtamista ja tukea. Mutta menestys taistelukentällä voi olla tarttuvaa.

"Venäjän sotilaat voivat romahtaa paineen alla"

Venäläiset puolestaan eivät ole Ryanin mukaan pystyneet saamaan aikaan taktista tai operatiivista vauhtia hyökkäykseensä. 

– Nyt kun venäläiset voivat vain vastata Ukrainan hyökkäyksiin, moraali ja taktinen tehokkuus voivat heiketä hyvin nopeasti. 

– Haastetta lisäävät etelän partisaanien hyökkäykset venäläisiä sotilaita, virkamiehiä ja liikenneinfrastruktuuria vastaan.

Ryan arvioi, että Venäjä saattaa joutua pian tekemään päätöksensä vanhojen ja merkityksettömien tietojen perusteella. Venäjän sotilaat voivat romahtaa paineen alla, varsinkin jos joukoilla ei ole hyviä johtajia.

– Eikä Venäjän sotilasjohtajuus tässä sodassa ole ollut mallikelpoista tähänkään asti.

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20
Katso myös: Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella

Sota ei ole vielä ohi

Ryanin mukaan Venäjä joutuu nyt muun muassa kehittämään uuden "voiton teorian".

– Ja jos lähipäivinä tai viikkoina nähdään suuria määriä vetäytyviä ja vangittuja venäläisjoukkoja, se voi olla strateginen katastrofi Putinille, ja hänen kertomuksensa Venäjän suuruudesta ja sen ihmeaseiden tehokkuudesta on raunioina.

Sota ei ole vielä läheskään ohi, Ryan muistuttaa. Ukrainan menestys taistelukentällä vahvistaa hänen mukaansa kuitenkin Ukrainan moraalia ja siksi lännen on jatkettava Ukrainan tukemista.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, miksi Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta 1:02
Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta – puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo, miksi

Lue myös:

    Uusimmat