The Guardian: Ukrainan hyökkäys etelässä olikin vain disinformaatiokampanja – "Venäläisillä ei ollut hajuakaan, mitä tapahtuu"

Ukraina kertoo vallanneensa lisää alueita takaisin – sotahistorioitsija kertoo, mikä merkitys tällä on 7:01
Katso video: sotahistoroitsija kertoo, mikä merkitys Ukrainan aluevaltauksilla on

Ukrainan laajasti uutisoitu vastahyökkäys maan eteläosissa olikin todellisuudessa osa erikoisjoukkojen disinformaatiokampanjaa.

Tarkoituksena oli hämätä Venäjän armeijaa levittämällä väärää tietoa samalla, kun varsinainen hyökkäys toteutetaan Harkovan alueella, Ukrainan erikoisjoukot kertovat The Guardianille.

– Se oli suuri disinformaatio-operaatio, kertoo Ukrainan erikoisjoukkojen tiedottaja Taras Berezovets The Guardianille.

– Venäjä luuli hyökkäyksen tulevan etelästä ja siirsi kalustoaan. Sitten hyökkäys tulikin etelän sijaan sieltä, missä he vähiten odottivat sitä. Tämä sai heidät panikoimaan ja pakenemaan.

Ukraina tekee jatkuvasti odottamattomia peliliikkeitä maan koillisosissa. Ukraina on vallannut takaisin yli kolmasosan Harkovan alueesta kolmessa päivässä.

Venäjän puolustusministeriö vahvisti monet Ukrainan valtauksista lauantaina.

Venäjän agentit esiintyivät siviileinä

Berezovetsin mukaan Ukrainan erikoisjoukot olivat valmistelleet disinformaatiokampanjaa useita kuukausia. 

Tarkoituksena oli hämätä Venäjää ja saada se siirtämään kalustonsa ja henkilöstönsä eteläiselle rintamalle, pois esimerkiksi Harkovan alueelta.

– Samaan aikaan miehemme Harkovassa saivat parhaat länsimailta, lähinnä amerikkalaisilta, saadut aseet, Berezovets kertoo.

Tärkeä osa operaatiota oli estää Ukrainan hallitsemilla alueilla olevia tiedonantajia levittämästä tietoa Ukrainan armeijan liikkeistä Venäjälle, operaation tunteva armeijalähde kertoo The Guardianille.

– Tiedonantajat saatiin kitkettyä lähes täysin. He olivat lähinnä ukrainalaisia siviilejä sekä Venäjän agentteja, jotka esiintyivät ukrainalaisina siviileinä. Venäläisillä ei ollut hajuakaan, mitä tapahtuu, lähde kertoo.

Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut tiedon joukkojensa vetäytymisestä kuvaillen toimenpidettä "uudelleenryhmittäytymiseksi".

Venäjän puolustusministeriön väitteen mukaan Venäjän joukot ovat vetäytyneet Izjumista ja Balaklejan kaupungista panostaakseen Donetskin rintaman sotaponnisteluihin.

Katso myös nämä videot: 

Ukraina hyökkää Harkovassa ja Hersonissa – tämä on sodan tilanne nyt 0:45
Asiantuntija kertasi perjantaina, millainen tilanne Ukrainassa tuolloin oli – katso video!

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, miksi Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta 1:02
Suomi on ollut niin vaitonainen Ukrainalle antamastaan aseavusta – puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoo, miksi

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20
Katso videolta, miten Ukraina teki parissa päivässä läpimurron Harkovan alueella

Lue myös:

    Uusimmat