Kommentti: Tsaarilla ei ole vaatteita

Maailma on saanut todistaa viime päivinä suurta käännettä Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainassa. Venäjälläkään ei olla tälle sokeita, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäällikkö Seppo Haaparanta.

Balaklija, Kupjansk, Izjum. Itä- ja Koillis-Ukrainassa on nostettu jälleen sinikeltaista salkoihin liehumaan kaupunki toisensa perään viime päivinä.

Samalla on sosiaalisessa mediassa levinnyt kuvia Venäjän lipuista tantereella, ukrainalaissotilaiden tomuun polkemina.

Venäjän sodanjohdon on ollut pakko myöntää vetäytyminen, sillä virallisen propagandan pinnan alla "erikoisoperaation" käänteitä seurataan hyvin tarkasti venäläisten bloggaajien toimesta.

Virallinen tarina on nyt, että joukot on siirretty Donetskin alueelle hyvässä järjestyksessä. Pitkään aikaan ei olla puhuttu enää Kiovan vapauttamisesta. Nähtäväksi jää, siirretäänkö maalitolppia pysyvämminkin pelkän Donbasin "vapauttamiseen".

Vaikka Venäjän sotajohdon edustajat vetäytymistä kirkkain silmin yhä suunnitelluksi väittävät, on nöyryytys räikeä.

Katso videolta, miten Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella. 0:20
Näin Ukraina on parissa päivässä tehnyt läpimurron Harkovan alueella.

TV-propagandalla ja väkivallan uhalla ylläpidettyjen kulissien takana yhä useammalla venäläisellä on suoraa tietoa sodan kauhuista. Esimerkiksi Krimin iskujen jälkeen Ukrainalle kuuluvalta niemimaalta pakeni Venäjälle suuri määrä ihmisiä, jotka levittävät osaltaan kokemuksiaan emämaalla.

Puhumattakaan menetyksen kokemista perheistä. Varovaistenkin arvioiden mukaan Vladimir Putinin valloitussodassa on kuollut kymmeniätuhansia venäläissotilaita. Heillä kaikilla on omaisia, jotka eivät lain mukaan saa kritisoida sotaa, tai edes mainita sitä sanaa.

Musta ei voi olla valkoista

H. C. Andersenin sadussa kansa myötäili keisarin harhoja, kunnes yksi tarpeeksi kirkas ääni nousi sitä kyseenalaistamaan.

En tiedä kuinka paljon satuja Putin on lapsena lukenut – ei ehkä tarpeeksi – mutta kansaa Putin pelkää enemmän kuin muuta. Että hänen lävitseen nähdään, ja se uskalletaan sanoa ääneen.

Siksi Venäjällä on asetettu lakeja, jotka kieltävät maan sotavoimien kritisoinnin ja sodan kutsumisen sodaksi. Siksi Putin iskee pampuin ja pidätyksin mielenosoitusten kimppuun.

Siksi hänen kyseenalaistamisensa johtaa vakaviin seurauksiin, kuolemaankin.

Musta ei ole valkoista, vaikka se lakikirjassa lukisikin, ja tällaiset naurettavuudet yhä useampi uskaltaa todeta.

Muun muassa Britannian tiedusteluraporttien mukaan Putin olisi pari viikkoa sitten vaatinut, että sodanjohto raportoi suoraan hänelle itselleen ohi puolustusministeri Sergei Shoigun. Tietoa ei ole Venäjän puolelta vahvistettu.

Kuten historiasta on opittu, isonkin murroksen aloittaa yksi halkeama.

Enää Putin ei voi piiloutua Shoigunkaan selän taakse. Hän on lavalla yksin, eikä tsaarilla ole vaatteita.

Lue myös:

    Uusimmat