Venäjän propagandapäivä jatkoi mustan puhumista valkoiseksi – Lavrovin puheet Niinistön puheesta kiinnittivät asiantuntijan huomion

Näin Lavrov vertasi Yhdysvaltoja Hitleriin absurdissa puheessaan: "Tilanne on nyt sama" 2:05
Näin Lavrov vertasi Yhdysvaltoja Hitleriin absurdissa puheessaan.

Venäjällä oli tänään aktiivinen propagandapäivä, mutta erityisiä uusia avauksia ei puheissa kuultu, arvioi MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen MTV Uutiset Livessä.

Esimerkiksi maan ulkoministeri Sergei Lavrov viittasi vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan läntisiin maihin natseina, syytti Yhdysvaltojen vetelevän taustalla langoista ja ilmoitti, ettei Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ole toivottu osallistuja mahdollisiin rauhannevuotteluihin.

Puheenvuorot näyttyvät lähinnä ulko- ja sisäpoliittisena propagandana. Suurilta linjoiltaan ne noudattelivat tutuksi tullutta Venäjän poliittisen johdon retoriikkaa.

Kremlin versiossa länsimaat ovat syypäät kaikkeen, EU on Yhdysvaltojen ja Naton talutusnuorassa ja Venäjä on ainoastaan vastannut lännen aloittamaan hybridisodankäyntiin.

– Maalaa tällä tavalla mustaa valkoiseksi hyvinkin vahvasti, Puumalainen arvioi.

Voit kuunnella esimerkin jutun alussa olevalta videolta.

Tutkija: Lavrovilla ei ollut vastausta kysymykseen Niinistöstä

Myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi STT:lle, että Lavrovin kolmituntisessa lehdistötilaisuudessa kuultiin Lavrovilta vain vähän mitään uutta.

– Hän puhuu niille, jotka ovat jo hänen puolellaan, Moshes sanoo.

Ulkoministeri Lavrov kutsui Sauli Niinistön uudenvuoden puheessaan käyttämää Putinin ja Stalinin rinnastusta "primitiiviseksi". Lavrov turvautui myös Hitler-korttiin puhuessaan länsimaiden toiminnasta.

Suomi nousi esiin, kun islantilaisen radiokanavan toimittaja kysyi Lavrovilta kommenttia presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen, jossa tämä muun muassa rinnasti Vladimir Putinin ja Josif Stalinin.

Moshes pitää yhtä seikkaa vastauksessa kiinnostavana.

– Se oli ainoa hetki, jossa Lavrovilla ei ollut vastausta. Hän kutsui Niinistön vertausta primitiiviseksi, mutta ei sanonut sitä vääräksi, Moshes sanoo.

– Kreml ja Lavrov eivät pystyneet kiistämään tämän vertauksen sisältöä.

Muutoin Lavrov toisteli Suomenkin osalta jo aiemmin kuultuja lausuntoja: Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Natoon liittymisestä vedetään johtopäätökset, ja Venäjän puolella rajaa ryhdytään "asiaankuuluviin sotilaallisiin ja teknisiin toimenpiteisiin".

Venäjän ulkoministeri otti presidentti Niinistön puheen hampaisiinsa – ulkomaantoimittaja analysoi Lavrovin tiedotustilaisuutta 7:46
Videolla MTV:n Janne Puumalainen kertoo muun muassa, miten Lavrov kommentoi puheessaan Venäjän ja Suomen välisiä suhteita. Videolla analyysi kokonaisuudessaan.

Viesti Kiinalle

Vastatessaan Kiinaa koskeneeseen kysymykseen Lavrov kehui maiden suhteiden laatua. Ulkoministeri kuitenkin myös sanoi uskovansa, että Kiina ymmärtää riskit, joita länsijohtoisen globalisoituneen järjestelmän osana olemiseen Lavrovin mukaan liittyy.

– Selvästi kyseessä on jonkinlainen viesti. Se voi olla jonkinlainen reaktio odotuksiin diplomaattisista neuvotteluista Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, Moshes arvioi kommenttia.

Yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinken vierailee Pekingissä helmikuun alussa, kertoi uutistoimisto AFP tiistaina. Myös Yhdysvaltain valtiovarainministerin Janet Yellenin on määrä vierailla Kiinassa pian.

Ei viitteitä neuvotteluhaluista

Ukrainan kannalta Lavrovin puheista voi päätellä sen, että sota jatkuu, Moshes sanoo.

Lavrov teki myös selväksi, ettei Venäjä aio neuvotella Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

– Epäsuorasti sama narratiivi jatkui siitä, että Ukrainan tulisi hyväksyä aluemenetykset, mitä ei tule tapahtumaan, Moshes sanoo.

Lavrov myös vertasi lännen nykypolitiikkaa Venäjää kohtaan Hitleriin ja holokaustiin.

– Se osoittaa tiettyä radikalismia ajattelussa Venäjän sisällä. Jos Venäjän johto todella ajattelee näin, saatamme olla vaarallisemmassa tilanteessa kuin luulemme. Jos se on vain poleeminen työkalu, kyseessä on tietysti eri asia, Moshes sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat