Tutkija: Putin elää yhä vahvemmin omassa todellisuudessaan – kiinnittynyt pakonomaisesti Neuvostoliittoon

Putinin maratoninfo päättyi – ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ruotii puheen sisältöä 8:39
Katso video: Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ruotii Vladimir Putinin maratoninfon sisältöä joulun alla

Sodanuhka Ukrainassa ei muuttunut mihinkään suuntaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistötilaisuuden perusteella, sanoo vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista.

Jussi Lassilan mukaan Vladimir Putinin lehdistötilaisuus ei tuonut Ukrainan tilanteeseen mitään muutosta. Putinin mukaan Venäjä ei halua konfliktia Ukrainan kanssa.

– Putin oli niin uhkaava kuin odottaa saattaa, mutta hän toisti jo aiemmin toistamiaan asioita. Ei tästä lehdistötilaisuudesta ollut suoraan luettavissa mitään sellaista, että yksinomaa venäläisiä valmisteltaisiin sotaan tai että olisi tullut esimerkiksi Venäjän aggression osalta jotain uutta esiin, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Lassila sanoo MTV Uutiset Livessä.

– Hän ikään kuin toisti jatkuvasti sa maa, mitä on vuosien saatossa kuultu: että länsi on kaikessa syypää ja Venäjä ainoastaan puolustaa omia intressejään.

Putin sätti puheessaan Ukrainan nykyistä presidenttiä Vladimir Zelenskiyä ja sanoi, että Ukrainan nykyisen hallituksen kanssa ei voi muodostaa onnistuineita suhteita.

"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?"Kysymys sai Putinin tolaltaan:"Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille" 8:02
Katso video: "Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?" -kysymys sai Putinin tolaltaan.

Venäjä aloitti tänään suuren kaksipäiväisen sotaharjoituksen miehitetyllä Krimillä ja eteläisen Krasnodarin alueella, kertoi maan puolustusministeriö.

– Varmasti vielä loppuvuoden aikana ja vielä seuraavan vuoden puolellakin tätä jatkuvaa paineen kasvattamista Ukrainan rajoilla. Sillä pohjustetaan varmaankin kulisseissa tapahtuvaa diplomaattista neuvottelua, Lassila sanoo.

– Ei varmasti silti voida poissulkea mitään sotilaallisen invaasion mahdollisuutta, mutta siihen liittyy niin valtavia riskejä sisäpoliittisesti, että en usko Kremlin sitä ainakaan laajamittaisessa mielessä toteuttavan.

Lassilan mukaan Vladimir Putin tavallaan väisti tilaisuudessa oppositiohenkisen median kysymyksen siitä, miten venäläiset tulevat suhtautumaan siihen, jos heidän pitää ampua ukrainalaisia.

– Hän palasi siihen, että ukrainalaiset tappavat toisiaan ja mitään sotakonfliktia ei ole edes olemassa. Eikä kysymys ole välttämättä mistään Putinin bluffista, vaan ylipäätään siitä, että hänen käsityksensä tilanteesta on yksinkertaisesti niin kaukana siitä ymmärrettävissä olevasta todellisuudesta, jossa eletään vuotta 2021 eikä vuotta 1989 ennen Neuvostoliiton loppua, kuten välillä Putinin puhuessa tuntuu.

Lassila näkee Putinin pakonomaisen kiinnittymisen Neuvostoliiton kohtalonyhteyteen omassa toiminnassaan uutena piirteenä Putinissa.

Katso Ulkopoliittisen instituutin Jussi Lassilan analyysi Vladimir Putinin tiedotustilaisuudesta kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Artikkelia muokattu 23.12.2021 kello 18.18: Täydennetty tekstiä kauttaaltaan ja lisätty haastateltavan osuutta omasta haastattelusta.

Lue myös:

    Uusimmat