FT: Kiinassa alkoi ulkopolitiikan myllerrys, suhteet Moskovaan arvioidaan uusiksi – virkamies: "Putin on hullu"

Kiina arvioi uudelleen suhteensa Moskovaan.

Financial Times -lehden mukaan Kiinassa on alkanut "diplomaattinen uudelleenkäynnistys".

Kiina muovaa nyt uusiksi ulko- ja turvallisuuspoliittista otettaan, ja keskeinen asia on Kiinan suhde Euroopan maihin. Venäjän hyökättyä laajamittaisesti Ukrainaan Euroopassa siirrytään pois venäläisestä energiasta ja samalla suhteet Kiinaan kärsivät kovasti, sillä riippuvuutta myös Kiinasta halutaan vähentää.

FT:n mukaan aluksi diplomaattisessa uudelleenkäynnistyksessä arvioidaan uudelleen Kiinan suhteet Moskovaan. Kiina pitää lehden haastattelemien virkamiesten mukaan todennäköisenä, että Venäjä ei selviä voittajana Ukrainan sodasta ja sen vaikutusvalta kutistuu maailman näyttämöllä. Osa virkamiehistä suhtautuu taustakeskusteluissa epäluuloisesti Venäjän presidentti Vladimir Putiniin itseensä, vaikka julkisesti maat ovat puhuneet ystävyydestään.

”Putin on hullu”, sanoo yksi nimettömänä pysyttelevä virkamies, jonka mukaan päätös hyökkäyksestä Ukrainaan tehtiin Venäjällä hyvin pienessä piirissä.

FT kertoo kuulleensa viidestä eri kiinalaislähteestä viimeisten yhdeksän kuukauden aikana, että Venäjä ei kertonut etukäteen Kiinalle aikeistaan käynnistää täysimittainen hyökkäys Ukrainassa. Tiedossa ei ole, mitä Putin on sanonut kasvotusten Kiinan johtajalle Xi Jinpingille, FT huomauttaa.

MTV Uutiset Live 1.5.2023: Naton ex-pääsihteeriltä vakava vetoomus länsimaille puheessaan Taiwanissa: "Tämä tulee tehdä nyt selväksi Kiinalle"

Naton ex-pääsihteeriltä vakava vetoomus länsimaille puheessaan Taiwanissa: 1:42

Kiina haluaa asemoitua rauhantekijäksi ja Ukrainan jälleenrakentajaksi

Kiinan tavoitteena on lehden mukaan yrittää vakuuttaa eurooppalaiset siitä, että Kiina haluaa käyttää läheistä Venäjä-suhdettaan hyväkseen estääkseen Putinia turvautumasta ydinaseiden käyttöön. Kiina haluaa asemoitua mahdolliseksi rauhantekijäksi sekä yhdeksi Ukrainan jälleenrakentajista, lähteet kertovat.

Tutkija Alexander Gabuev huomauttaa, että todisteita ei kuitenkaan ole siitä, että Kiina todella kulisseissa toimisi ydinaseiden käyttöä estävänä voimana.

Hän huomauttaa myös, että Ukrainasta heikompana ja kutistuneena ulos tuleva Venäjä olisi Kiinasta riippuvainen Venäjä, mikä taas olisi Kiinan intressien mukaista.

”Venäjän taloudellinen ja teknologinen riippuvuus Kiinasta kasvaa päivä päivältä, ja niin kasvaa myös Kiinan vipuvarsi”, Gabuev tviittaa.

Kiina on tajunnut suututtaneensa liian monta maata samaan aikaan ja yrittää nyt korjata suhteitaan esimerkiksi Saksaan, Ranskaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan, sanoo hongkongilaisyliopiston Kiina-asiantuntija Jean-Pierre Cabestan FT:lle.

Gabuev katsoo, että faktojen perusteella ei ole nähtävissä ”mitään todellista U-käännöstä” Pekingin suhtautumisessa Moskovaa kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat