Sergei Lavrov sätti presidentti Niinistön uudenvuodenpuhetta: "Ehkä suomalaiset ovat aina olleet venäläisvastaisia"

Venäjän ulkoministeri otti presidentti Niinistön puheen hampaisiinsa – ulkomaantoimittaja analysoi Lavrovin tiedotustilaisuutta 7:46
Näin Janne Puumalainen analysoi Lavrovin Suomi-puheet.

Venäjä ulkoministeri Sergei Lavrov otti tänään tiedotustilaisuudessaan hampaisiinsa tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen sekä Suomen ja Ruotsin Nato-päätöksen.

Lavrov piti Moskovassa vuosittaisen pitkän lehdistötilaisuutensa, jossa häneltä kysyttiin myös Niinistön uudenvuodenpuheesta. Niinistö sanoi uudenvuodenpäivänä Venäjän tehneen hyökkäyksessään virhearvion, kun se uskoi "massiivisen uhan panevan Ukrainan nopeasti polvilleen".

– Väistämättä mieleen nousee samankaltaisuus talvisotamme kanssa, kun Neuvostoliitto oletti marssivansa Helsinkiin kahdessa viikossa. Autoritaarisesti hallitun maan johtajat, Stalin ja Putin, eivät osanneet tunnistaa oleellista tekijää. Sitä, että vapaassa maassa yksilöillä on tahtoa ja vakaumusta. Ja että yhdessä toimiva kansa on valtava voima, Niinistö lausui.

Lavrov sanoi yllättyneensä siitä, että Niinistö rinnasti Vladimir Putinin suoraan Josif Staliniin. Hän sanoi pitävänsä Niinistö reaktiota primitiivisenä.

– Suomalaisten pitäisi muistaa oma historiansa. Eivät he olleet mikään viaton osapuoli niissä prosesseissa, jotka johtivat toiseen maailmansotaan eivätkä sodan aikana, Lavrov sanoi Kremlin tilaisuuteen hyväksymille toimittajille.

Lavrov sanoi, että Venäjällä pidettiin aiemmin arvossaan hyviä suhteita Suomeen, mutta tilanne on muuttunut.

– Olen yllättynyt Suomen nopeasti muuttuneesta suunnasta ja retoriikasta. On ilmeisesti tapahtunut mielenmuutos. Tai ehkä he ovat aina olleet venäläisvastaisia, mutta peittäneet sen.

Lavrov toisti Venäjän ilmoituksen siitä, että Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys johtaa Venäjän puolelta vastatoimiin.

– Vedämme tietysti johtopäätökset siitä, jos Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys toteutuu. Teemme tarvittavat sotilastekniset toimet rajallamme.

Ukrainalaisdronet hiillostivat Wagnerin palkkasotilaat ulos piilostaan – video näyttää onnistuneen ajojahdin 1:06
Ukrainan dronet hiillostivat Wagnerin palkkasotilaat ulos piilostaan – video näyttää rajavartioiden onnistuneen ajojahdin

Lue myös:

    Uusimmat