Tutkijatohtori: Niinistön Stalin-vertaus paljasti yhteyden Suomeen – "Ukraina elää talvisodan hetkiä uudelleen"

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Iro Särkän mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe alleviivasi suurta muutosta Suomen tavassa puhua Venäjästä.

– Kyllä se mielestäni on suuri muutos. Aikaisemmin Venäjästä ei olla puhuttu niin suoraan uhkana, sanoo Särkkä MTV Uutisille.

Särkkä otti kantaa Niinistön puheeseen, jossa presidentti muun muassa sanoi Venäjän toiminnan olevan niin mahdotonta kuvitella, että kyse on kahdesta täysin eri maailmankuvasta.

Nyt näitä maailmankuvia halkoo Euroopan läpi kulkeva raja.

– Rajan tällä puolen on mahdotonta edes kuvitella, että jonkun kansakunnan mieleen tulisi aloittaa sotiminen. Venäjän puolella rajaa asia on toisin, Niinistö lausui.

–Jos vertaa tätä Niinistön puhetta vuoden 2015 puheeseen [Krimin valtauksen jälkeen], niin tässä kyllä tässä Niinistö tuomitsi Venäjän paljon suoremmin, sanoo Iro Särkkä.

Niinistö: Putin sortui samaan kuin Stalin

Puheessaan Niinistö vertasi Putinia Neuvostoliiton johtajaan Josif Staliniin.

– Autoritaarisesti hallitun maan johtajat, Stalin ja Putin, eivät osanneet tunnistaa oleellista tekijää. Sitä, että vapaassa maassa yksilöillä on tahtoa ja vakaumusta. Ja että yhdessä toimiva kansa on valtava voima, sanoi Niinistö.

Särkän mukaan vertaus Staliniin yllätti, mutta oli samalla myös luonnollinen kuvaus Putinista ajatellen Ukrainan sotaa, ja siitä seurannutta Suomen ja Ukrainan yhteyttä Venäjän hyökkäyksen kohteena.

– Ukraina tietyllä tavalla elää talvisodan hetkiä uudelleen oman historiansa kautta, vertaa Särkkä.

 –Yhtä lailla Suomi elää omaa historiaansa Ukrainan kautta uudelleen.

Näpäytti länsimaita

Niinistö myös näpäytti puheessaan länsimaista yhteisöä, joka on hänen mukaansa "tuudittautunut siihen, ettei julmuus tänne ulotu".

Särkkä uskoo Niinistön pyrkineen kommentillaan herättelemään länsimaita.

– Emme ole halunneet hyväksyä sitä tosiasiaa, että vieressämme on maa, joka taistelee demokraattisia oikeusvaltioperiaatteita vastaan, ja nyt on korkea aika herätä tähän todellisuuteen.

Niinistö lausui myös sanat "paha ei pelkällä hyvällä hiljene". Särkän mukaan Niinistö peräänkuulutti tällä päättäväisyyttä julman osapuolen edessä.

– Meidän pitää olla hyvin jämäköinä ja sisukkaina sen osalta, että kerromme, mikä on oikein ja mikä on väärin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja