Venäjältä kova väite: Moninkertaisella äännennopeudella kiitävä ihmeohjus jo palveluskäytössä, eikä mikään järjestelmä voi sitä torjua – "Kenelläkään muulla ei ole vielä tällaista asetta"

Putin esitteli Venäjän uusia ydinaseita puheessaan parlamentille 1:58
Vladimir Putin esitteli Venäjän uusia ydinaseita puheessaan parlamentille keväällä 2018.

Venäjä väittää ottaneensa käyttöön ensimmäisen erän niin kutsuttuja Avangard-yliääniohjuksia. Venäjän puolustusministeriö ilmoitti asiasta perjantaina.

Kysymyksessä on ase, joka laukaistaan kymmenien kilometrien korkeuteen mannertenvälisen ohjuksen kyydissä. Tämän jälkeen ase irtoaa ohjuksesta ja liitää ilmakehän rajamailla kohteensa luokse. Lopuksi esimerkiksi ydinkärkeä kantava osa syöksyy maaliinsa moninkertaisella äänennopeudella.

Venäjä on kehunut, että uusi asejärjestelmä on niin edellä aikaansa, ettei sitä voi torjua millään ohjustentorjuntajärjestelmällä. Venäjän aseesta tekee ainutlaatuisen myös se, että kohti kohdettaan kiitävä taistelukärki pystyy muuttamaan kurssiaan ja tekemään väistöliikkeitä.

Lännessä epäillään väitteitä

Järjestelmä kuuluu joukkoon presidentti Vladimir Putinin aiemmin esittelemiä uusia ihmeaseita.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole ottanut kantaa Venäjän väitteisiin ihmeaseen kyvyistä. sekä Yhdysvallat että Kiina ovat vuosia kehittäneet myös omia yliääniaseitaan. Lokakuussa Venäjä kertoi Yhdysvaltalaisten tarkastaneen Avangard-järjestelmän maiden välillä voimassa olevan asesopimuksen puitteissa,

– Meillä on ainutlaatuinen ase historiassa. Muut maat yrittävät ottaa meitä kiinni, sillä kenelläkään muulla ei ole vielä tällaista asetta, saati sitten mannertenvälistä yliääniasetta, Vladimir Putin lausui tiistaina.

Lännessä osa asiantuntijoista on ollut skeptisiä sen suhteen, kuinka pitkällä tai valmiita Venäjän superaseet todellisuudessa ovat.

Kaliforniassa työskentelevä kansainvälisen varustelun asiantuntija Jeffrey Lewis kertoo Reutersille epäilevänsä Venäjän uuden aseen todellista suoriutumista.

Hänen mukaansa maaliinsa kiitävä taistelukärki on kuitenkin loppuvaiheessa hitaampi kuin perinteisten mannertenvälisten ohjusten taistelukärjet. Mannertenvälisissä ballistisissa ohjuksissa taistelukärjet sinkoutuvat lopuksi ilmakehän läpi valtavalla nopeudella maaliinsa.  

Lue myös:

    Uusimmat