Amerikkalainen kenraali huolissaan Kiinan ja Venäjän haaveilemista hypernopeista aseista – "Tilanne on sama kuin Pohjois-Korean kanssa"

Yhdysvalloissa korkea-arvoinen kenraali John Hyten varoittaa Venäjän ja Kiinan kehittelemistä niin kutsutuista hyperääniaseista (hypersonic weapons).

Kenraali Hyten johtaa komentokeskusta, jonka vastuulla on muun muassa Yhdysvaltojen ohjuspuolustus sekä ydinaseet.

Kenraalin suurin huoli kumpuaa siitä, ettei Yhdysvalloilla oli tällä hetkellä puolustuskeinoja moninkertaisella äänennopeudella matkaavia aseita vastaan.

Tällaiset aseet voivat kuitenkin olla jo lähitulevaisuudessa suurvaltojen käytössä.

– Kiina on testannut hyperäänilaitteita, Venäjä on testannut niitä, ja mekin olemme. Nämä laitteet ovat merkittävä haaste ja tarvitsemme niiden havaitsemiseen uudenlaisia sensoreita.

Kenraali sekä useat muut armeijan edustajat varoittavat, ettei Yhdysvaltojen nykyinen ohjusvaroitus- tai ohjuspuolustusjärjestelmä ole riittävä jopa yli viisinkertaisella äänennopeudella matkaavia tulevaisuuden aseita vastaan.

Venäjä pullisteli lihaksiaan

Hypernopeat ohjukset voidaan ohjata laukaisun jälkeen lentämään avaruuteen. Sieltä ne laskeutuvat alemmas ja jatkavat hyvin kovalla nopeudella kohti kohdettaan. Näiden ohjusten lentorata olisi ballistisia ohjuksia matalampi, mikä vaikeuttaa niiden havaitsemista nykyisillä satelliiteilla ja tutkilla.

Pentagonin kenraalien pelkäämistä aseista saatiin näyte muutama viikko sitten, kun Venäjä julkisti videon väitetystä hypersoonisen ohjuksen laukaisusta. Videolla hypernopeaksi väitetty ohjus laukaistiin ilmaan hävittäjälentokoneesta. Venäjän mukaan ohjus toimi kuten oli suunniteltu.

Kenraalilta kysyttiin myös tarkempaa tietoa siitä, miten ajankohtainen huoli uusista aseista hänen mielestään on.

– Tilanne on sama kuin Pohjois-Korean kanssa. Jos jonkun tahon annetaan kehittää teknologiaa, se pääsee lopulta tavoitteeseensa. Venäjä onnistuu siinä, Kiina onnistuu siinä ja mekin onnistumme. Meidän täytyy vain keksiä, miten tilanteeseen täytyy reagoida. 

Video: Putin esitteli suurieleisesti Venäjän uusia aseita maaliskuun alussa.

Putin esitteli Venäjän uusia ydinaseita puheessaan parlamentille 1:58

Lue myös:

    Uusimmat