Sensuuri tiukkenee: Venäjällä rajoitetaan pääsyä Facebookiin, 10 tiedotusvälineelle käsky poistaa sotaa koskeva "disinformaatio"

Ihmiset osoittavat mieltään Ukrainan puolesta ympäri maailmaa, mutta miten Ukrainan sota huomioidaan Venäjän medioissa? 6:06
Ihmiset osoittavat mieltään Ukrainan puolesta ympäri maailmaa, mutta miten Ukrainan sota huomioidaan Venäjän medioissa?

Venäjän valtiollinen media on jatkanut hyvin samantyylistä propagandauutisointia kuin sodan ensimmäisenä päivänä. Myös pääsyä Facebookiin on rajoitettu ja kymmenelle tiedotusvälineelle on lähetetty käsky "disinfomaation" poistamisesta nettisivuiltaan.

Ria Novostin ja Tassin pääuutisissa kerrottiin Ukrainan katkaisseen diplomaattiset suhteet Venäjään. Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova painotti, ettei tämä ollut millään tavalla Venäjän valinta. Zaharovan mukaan Venäjän niin sanotun erikoisoperaation tarkoituksena on suojella ihmisiä, joita vuonna 2014 perustuslain vastaisella vallankaappauksella valtaan tullut Kiovan hallinto on riistänyt julmasti. 

Ukrainan hallinto esitetään valtiollisessa mediassa natseina, jotka on voitettava ja joista on päästävä eroon. Venäjän presidentti on myös kutsunut Ukrainan hallitusta "joukoksi narkomaaneja ja natseja". Vladimir Putinin mukaan Ukrainan hallitus on pitänyt koko Ukrainan kansaa panttivankeinaan.

10 tiedotusvälineelle käsky "fake newsin" poistamisesta

Venäjän viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden valvontapalvelu Roskomnadzor on vaatinut kymmentä venäläistä tiedotusvälinettä poistamaan "disinformaatiota" Venäjän asevoimien toimista Ukrainassa ja käynnistänyt hallinnollisen tutkimuksen näistä seikoista. Tiedotusvälineitä uhkaa 5 miljoonan ruplan eli yli 5 000 euron sakko.

Venäjän mukaan niin sanottujen valemedioiden joukossa ovat muun muassa oppositiomediat Echo Moskvy, Dozhd ja Novaja Gazeta.

Facebookiin pääsyä rajoitetaan

Venäjällä on perjantaista lähtien päässyt Facebookiin vain rajoitetusti. 

Roskomnadzor alkoi rajoittaa venäläisten pääsyä Facebookiin perjantaista lähtien, uutisoi venäläismedia.

Venäjän valvontapalvelun mukaan osittainen rajoittaminen johtuu sosiaalisen verkoston venäläisten tiedotusvälineiden sensuurista. Aiemmin Facebook osin esti muun muassa venäläisen valtionomisteisen Ria Novosti -uutistoimiston väärän tiedon levittämisestä. Ria Novosti ei myönnä levittäneensä disinformaatiota, vaan kutsuu Facebookin toimia räikeäksi sananvapauden polkemiseksi.

Facebook on osittain estänyt myös muita Ukrainan sotaan liittyvää valheellista tietoa levittäviä venäläisiä tiedotusvälineitä.


Lue myös:

    Uusimmat