Putin: Ukrainan miehitetyt alueet liitetään Venäjään – tämä on "määräaika"

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi 31. tammikuuta Kyiv Independentin mukaan, että Ukrainan miehitetyt alueet tulee liittää Venäjään vuoteen 2030 mennessä.

Ukrainan itäinen Donbasin alue on ollut Venäjän miehittämä vuodesta 2014 lähtien. Osia Hersonin, Zaporizhzhjan ja Mykolavin alueista on ollut miehitettyjä siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Kyiv Independentin mukaan Putin sanoi, että seuraavien kuuden vuoden aikana miehitettyjen alueiden on "saavutettava koko Venäjän taso" kehittymällä tietyillä "avainalueilla".

Median mukaan Putinin puheessa maalattiin myönteinen "integraatioprosessista". Putinin kerrotaan sanoneen, että miehitettyjen alueiden sosioekonominen kehitys on edennyt hyvin.

Putin venäläispankeille: Ei syytä huoleen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti 22. joulukuuta 2023 toimeenpanomääräyksen, jolla rangaistaan ulkomaisia rahoituslaitoksia, jotka tukevat Venäjän sotatoimia.

Putinin kerrotaan todenneen venäläisille pankkiyhtiöille, että lännen sanktiosta ei tarvitse kantaa huolta.

– Mitä pelättävää tässä on? Meidän on mentävä näille (Ukrainan) alueille aktiivisemmin ja työskenneltävä siellä, hän sanoi Kyiv Independentin mukaan.

Kyiv Independentin mukaan venäläismediat kertoivat 1. helmikuuta, että turkkilaiset pankit sulkivat tilejään venäläisissä rahoituslaitoksissa yhdysvaltaissanktioiden uhan vuoksi.

Näin Putinin lausuntoja arvioidaan

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi Putinin lausuntojen merkitsevän sitä, että hän valmistautuu jatkamaan sotaa Ukrainan kanssa pitkällä aikavälillä.

– Venäjä on käynnistämässä pitkän aikavälin suunnitelman eikä se aio tehdä alueellisia myönnytyksiä, ISW analysoi.

Bloomberg-media kertoi 26. tammikuuta, että Putin oli ilmaissut halukkuutensa ryhtyä rauhanneuvotteluihin ja, että hän lakkaisi vastustamasta Ukrainan pyrkimyksiä liittyä puolustusliitto Naton vastineeksi siitä, että saisi hallintaansa Ukrainan vallatut alueet.

Kyiv Independent kertoo, että tällä hetkellä Venäjä on miehittänyt noin 18 prosenttia Ukrainasta. Ukraina puolestaan on ilmoittanut, että minkä tahansa rauhansuunnitelman ehtona on se, että Venäjä vetäytyy maasta kokonaan.

Media kertoo Ukrainan ja länsimaiden johtajien todenneen useaan otteeseen, että eivät usko Moskovan olevan kiinnostunut vilpittömistä rauhanneuvotteluista.

Putinin lausunnosta kertoi aiemmin Verkkouutiset.

Katso myös video: Ukraina väittää upottaneensa Venäjän ohjusveneen Krimillä – julkaisi videon operaatiosta

Ukraina väittää upottaneensa Venäjän ohjusveneen Krimillä – julkaisi videon operaatiosta 2:09
Ukraina väittää upottaneensa Venäjän ohjusveneen Krimillä – julkaisi videon operaatiosta

Lue myös:

    Uusimmat