ISW: Venäjä värvää bloggareita informaatiosotaan – Lavrov: Jatkamme, kunnes Ukraina nöyrtyy

Miinojen potkimista ja Kremlin uhmaamista – tällaisia ovat Venäjän sotabloggaajat 4:15
Katso videolta, millaista sisältöä Venäjän sotabloggaajat jakavat Telegramissa.

Kreml värvää ajatushautomo ISW:n mukaan sotabloggaajia propagandakampanjoiden tueksi. 

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) arvion mukaan Venäjä ei ole edelleenkään kiinnostunut käymään vakavissaan rauhanneuvotteluja, vaikka maa on antanut niin ymmärtää. 

Sen sijaan Venäjä pyrkii varustamaan ja täydentämään joukkojaan sotarintamilla ylläpitääkseen hyökkäyskykynsä Ukrainassa. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä jatkaa sotaa sotilaallisesti niin kauan, että Ukraina nöyrtyy Venäjän asettamille vaatimuksille, joista Ukrainan lisäksi länsi on hänen mukaansa "hyvin tietoisia". 

Lavrov puhui asiasta Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Tassille eilen tiistaina antamassaan haastattelussa. 

Vaatimuksissa sama vanha lista

Venäjän vaatimuslistalla ovat muun muassa Ukrainan demilitarisointi ja maan hallinnon vaihtuminen. Lisäksi Sekä Ukrainan että Yhdysvaltojen on Lavrovin mukaan tunnustettava Venäjän aiemmin tänä syksynä itseensä laittomasti liittämät alueet – siis Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan sekä Hersonin alueet. 

Lavrovin näkemyksen mukaan Ukrainan lisäksi Yhdysvallat ja Naton jäsenvaltiot ovat tosiasiallisesti vastuussa sodan pitkittymisestä. 

Nato-maat, mutta etenkin Yhdysvallat, tavoittelevat Lavrovin mukaan taistelutantereella voittoa Venäjästä heikentämällä merkittävästi tai jopa tuhoamalla Venäjän federaatiota. 

Tämä länsimaiden suunnitelma pitää sisällään Lavrovin mukaan myös presidentti Vladimir Putinin surmaamisen. 

Samassa haastattelussa ulkoministeri kehotti länttä maltillisuuteen ydinasekymyksissä, uutisoi CNN.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Venäjä käyttää bloggaajia informaatioaseenaan

Sotarintamatapahtumien lisäksi Venäjä keskittää voimiaan informaatiosodankäyntiin. ISW:n arvion mukaan Kreml tulee enenevissä määrin masinoiman tarkkaan valittuja bloggaajia.

Jos aiemmin ei ole ollut tiedossa, miten paljon Kreml ohjailee sotabloggaajia, nyt ISW:n mukaan Kreml tarjoaa bloggaajille yhteistyötä.

Katso videolta, millaista sisältöä Venäjän sotabloggaajat jakavat Telegramissa.

Venäjän johto on vahvistanut bloggaajajoukkojaan esimerkiksi lupaamalla heille merkittäviä valta-asemia. Vastapalveluksena sotabloggaajat tukevat Kremlin propagandaa.

Esimerkkinä ISW mainitsee Donetskin alueen miehittämisessä mukana olleen bloggaajan, joka antoi pitkän haastattelun Venäjän valtiolliselle kanavalle. 

Haastattelun aikana hän esitti Kremlin keskeisiä tarinoita mobilisaatiosta ja venäläisjoukkojen sodankäynnistä ylipäänsä. Hän esimerkiksi vähätteli raportteja, jotka kuvaavat venäläisjoukkojen huonoja olosuhteissa sotarintamalla. Hänen mukaansa olosuhteet ovat paikallisten komentajien syytä – ei Venäjän hallinnon. 

Haastattelussa venäläissotilas myös kritisoi venäläisiä, jotka pakenivat Venäjältä mobilisaation takia tai mielenilmauksena hyökkäyssodalle. Bloggaajan mukaan paenneilla venäläisillä ei ole kunnioitusta Venäjää tai sen etuja kohtaan.  

Vastaavanlaisia lausuntoja on kuultu myös Venäjän hallinnon suusta. 

Tämä poikkeaa sotabloggaajien aiemmasta linjasta. Esimerkiksi monin osin epäonnistunut ”osittainen liikekannallepano” on saanut aiemmin monet bloggaajat närkästymään.

Pyrkimys vaikuttaa myös venäläisiin

Samalla, kun Venäjä käy sotabloggaajien avulla informaatiosotaa länttä vastaan, ja pyrkii taivuttelemaan Ukrainan ehtoihinsa, se pyrkii vaikuttamaan propagandallaan myös omiinsa. 

Tyytymättömyys Venäjän johtoon on lisääntynyt sodan edetessä ja venäläisjoukkojen tappioiden lisääntyessä. 

Sotabloggaajien avulla Kreml pyrkiikin istuttamaan ajatuksia suurten yleisöjen mieliin ilman että on ilmiselvää, keneltä ajatus on peräisin.

Venäjällä tarinoidaan Suomesta, joka haluaa Karjalan takaisin ja olisi rasite Natolle – näin Venäjä käyttää propagandaansa Suomen maineen pilaamiseen 2:49
Venäjällä tarinoidaan Suomesta, joka haluaa Karjalan takaisin ja olisi rasite Natolle – näin Venäjä käyttää propagandaansa Suomen maineen pilaamiseen

Lue myös:

    Uusimmat