Presidentti Niinistö: "Tässä toimii nyt kauhun tasapaino" – Suomen valtionjohto tuomitsi jyrkästi Venäjän hyökkäyksen

Huomenta Suomen viikonloppu, Joanna Kuvaja, Toni Immonen, Huomenta Suomi LIVE
Suora lähetys: MTV Uutiset seuraa Ukrainan tilannetta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) järjestivät tiedotustilaisuuden koskien Ukrainan tilannetta. MTV Uutiset Live näytti tilaisuuden suorana kello 9.40 alkaen. Myös tekstimuotoinen seuranta on tässä artikkelissa.

Venäjä on aloittanut hyökkäyksen Ukrainaan torstaiaamuna. Räjähdyksiä on raportoitu ainakin Kiovassa, Harkovassa ja Odessassa.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin järjestivät tiedotustilaisuuden tilanteesta aamupäivällä. Sen jälkeen tilaisuutta jatkoivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

11.20: Tiedotustilaisuus on päättynyt. MTV Uutiset jatkaa Ukrainan tilanteen seuraamista tässä artikkelissa.

11.18: Haavisto: Olemme pettyneitä Valko-Venäjän toimintaan. Myös Valko-Venäjän osalta sanktiot tulevat todennäköisimmin tiukentumaan.

11.16: Ministeri Kaikkonen materiaaliavusta Ukrainalle: Puolustusvoimat katsoo, että tällaisessa jännitteisessä tilanteessa omatkin varastot on syytä pitää kunnossa.

11.10: Suomen sotilaallista valmiutta arvioidaan jatkuvasti, Kaikkonen sanoo. Haaviston mukaan kriisi voi vaikuttaa muun muassa huoltovarmuuteen, energiaan ja liikenteeseen. Kaikkiin näihin riskeihin varaudutaan, Haavisto sanoo.

11.01: Puolustusministeri Kaikkonen: Venäjä näyttää pyrkivän nopealla ja voimakkaalla hyökkäyksellä lamauttamaan Ukrainan puolustuskyvyn ja maanpuolustustahdon. Kaikkonen toteaa, ettei Suomeen kohdistu tällä hetkellä välitöntä sotilaallista uhkaa. 

10.56: Ulkoministeri Haavisto: Ulkoministeriön tietojen mukaan Ukrainassa on tällä hetkellä 80 suomalaista. Suomen Ukrainan suurlähetystön henkilökunta on siirretty aamulla Lviviin Länsi-Ukrainaan ja Puolaan Varsovaan.

10.54: Millaista pakotepolitiikkaa Suomi ajaa, voiko se tarkoittaa jopa loppua kaupalle Venäjän kanssa? Marin: Pakotteet ovat kovia. Jos venäläisten toiminta ja käytös lähtee nostalgiasta tai menneiden muistelusta, voi olla ettei talouspakotteilla ole niin suurta vaikutusta Venäjää kohtaan. "Me tietenkin toivomme, että järki voittaa". 

Niinistö: Jos maksumahdollisuudet alkavat umpeutua, eipä kukaan käy kauppaa kauaa luotolla. On myös teknisiä laitteistoja ja muita, joiden vientiä Venäjälle tullaan varmasti rajoittamaan.

10.52: Niinistö: Hyvin harva, jos liki kukaan, oli tietoinen Venäjän hyökkäyksen tarkasta ajankohdasta Vladimir Putinin lisäksi. Kuvittelin, että Pekingin olympialaiset käytäisiin rauhan vallitessa, ja sunnuntainahan ne päättyivät.

10.51: Olisiko Suomen syytä lähentyä Ruotsia jopa jonkinlaisen puolustusliiton nimissä? Marin: Suomi ja Ruotsi tietenkin tekevät tiivistä yhteistyötä näissä kysymyksissä. Suomen oma puolustus perustuu uskottavaan omaan puolustukseen. Kyber- ja hybridiuhkiin varautumiseen on kiinnitetty paljon huomiota.

10.49: Onko jokin valtio pyytänyt Suomelta materiaalien, joukkojen tai muun vastaan kauttakulkulupaa? Niinistö: Ei ainakaan minun tietooni ole sellaista tullut.

10.47: Ovatko nyt kerrotut Euroopan vastatoimet riittäviä? Niinistö: Nyt toimii kauhun tasapaino, jota ylläpitää ydinaseet. En usko, että länsimaailma lähtee aseellisesti liikkeelle. Marin: Talouspakotteet ovat se tie, jolla edetään.

10.45: MTV Uutiset kysyy: Onko painetta lisätä asevarustelua Euroopassa, miten Venäjän hyökkäys vaikuttaa isoon kuvaan? 

Presidentti Niinistö: Olen yrittänyt kymmenkunta vuotta muistutella, että "maailma ei välttämättä ole niin kaunis ja moitteeton" kuin on haluttu ajatella. Nyt on keskusteltava uusilla urilla siitä, miten vastata sellaiseen käyttäytymiseen, joka ei lainkaan mahdu repertuaariimme.

10.42: Onko nyt se hetki, kun hallitusohjelmasta tulee poiketa ja toimittaa aseita Ukrainaan? Marin: Tilanne on nyt poikkeuksellinen. Tukea tullaan nyt laajasti arvioimaan, selvitystyö on käynnissä.

10.41: Niinistö: Erityisjärjestelyjä ulkopolitiikan johtamiseen ei ole nyt tehty. "Suuressa valtio-oppikeskustelussa" pitää nyt muistaa, että perustuslaki nosti eduskunnan korkeimman vallan haltijaksi ulkopolitiikassa: jos hallituksen ja presidentin välillä ei olisi yhteisymmärrystä, asian ratkaisee eduskunta. Erimielisyyksiä tuskin pääsee siis syntymään, koska kumpikin taho seuraa kyllä, mitä eduskunta miettii.

Marin: Suomen pitkä yhtenäinen linja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on tärkeä ja on hyvä, että se näkyy. Myös eduskunnan rooli on keskeinen.

10.40: Miten Suomi on varautunut ottamaan vastaan sotapakolaisia tai auttamaan heitä muilla tavoin? Marin: Asiaa on käyty läpi, sisäministeriö varautuu pakolaisten vastaanottamiseen Ukrainasta. On mahdollista, että nähdään isojakin määriä pakolaisia Ukrainasta.

10.38: Niinistö kertoo puhuneensa Putinin kanssa viimeksi tammikuun loppupuolella. Juuri tähän hätään ei ole kovin paljoa puhuttavaa, keskustelu ei parantaisi tilannetta.

10.37: Mitä Venäjä tavoittelee toimillaan Ukrainassa? Niinistö: Jos kiinnititte huomiota Putinin aamuiseen puheiseen, siinä otettiin yllättävän laajaa kantaa Ukrainan hallintoakin kohtaan, puhuttiin natseista, puhuttiin rikoksiin syyllistyneiden tuomitsemista ja näin edelleen. Se on jotain muuta kuin pelkkä maa-alueiden haltuunotto. Toistaiseksi ollaan kuitenkin yhä arvailujen varassa.

10.35: Mitä pakotteita Suomi itse voisi langettaa? Marin: Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta tehdään turvallisuuspoliittinen riskiarvio.

10.35: Pääministeri, olisiko nyt aika aloittaa hallituksessa keskustelu Nato-jäsenyydestä? Marin: Tämä tilanne ei kohdistu Suomeen. Varmasti keskustelu Nato-jäsenyydestä tulee Suomessakin monipuolistumaan, se näkyi jo eduskunnan eilisessä keskustelussa. Nato-jäsenyyden hakeminen vaatisi kuitenkin hyvin laajan tuen sekä parlamentaarisesti että kansalta. Suomella on selontekojensa mukaan mahdollisus hakea Nato-jäsenyyttä, ja jos tilanne muuttuu, keskusteluja voidaan ryhtyä käymään.

10.33: Voiko Venäjä toimia muidenkin mahdollisten Nato-halukkaiden maiden kohdalla niin kuin se on toiminut Ukrainan osalta?

Presidentti Niinistö: Suomea on turhankin usein haluttu rinnastaa Ukrainaan. Venäjän fokus on nyt nimenomaan Ukrainassa. Koko prosessi on joulukuun alusta lähtien ollut Ukraina-keskeinen.

10.32: Mikä on valtiojohdon tilannekuva: pysyykö konflikti Itä-Ukrainassa vai laajeneeko se koko maahan? Nämä sotaisten yksityiskohtien selvittelyt voidaan presidentin mukaan jättää puolustusministerille.

10.31: Pitääkö Suomen nyt hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä? Presidentti Niinistön mukaan nyt nähdään paljon nopeita kommentteja, jossa Nato-jäsenyyttä halutaan nopeasti. "Tunneilmaisut" ovat hyvin ymmärrettäviä, mutta "eivät reaalimailmassa tietenkään voi toimia".

10.28: Presidentti Niinistö, mitä ajattelette Vladimir Putinista juuri nyt?

– Nyt on naamiot riisuttu, vain sodat kasvot näkyvät, vastaa Niinistö.

10.27: MTV Uutiset kysyy: Jos sota laajenee, minkälaisia seurauksia sillä on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja Suomen talouteen? Onko EU valmis riittävän vankkoihin pakotteisiin?

Presidentti Niinistön mukaan nyt on nähty vasta hyökkäyksen "alkusoittoa" ja "ikävä kyllä soitto synkkenee". Se heijastuu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tilanne myös siirtää Suomen Venäjä-suhteen toiselle tasolle. Lännessä on talouden osalta nyt paljon valmiuksia "maksaa lunnaat Ukrainasta".

Pääministeri Marinin mukaan pakotteet tulevat olemaan voimakkaat. Vastatoimia on Venäjän suunnalta varmasti luvassa, mutta ne on kestettävä. 

10.24: Suomi kartoittaa, miten Ukrainaa voidaan tukea materiaalisesti. Seuraavaksi vuorossa toimittajien kysymykset.

10.24: Nyt ääneen pääministeri Marin. Olemme täysin Ukrainan ja sen kansalaisten tukena, sanoo pääministeri. Venäjän sotilaalliset toimet tuomitaan.

10.23: Niinistö: Me täällä Suomessa pidämme tiivistä yhteyttä kaikkiin kumppaneihimme. Olen aamulla puhunut Ruotsin pääministerin kanssa. On hyvin ymmärrettävää, että moni suomalainenkin tuntee pelkoa. Uhka ei kuitenkaan nyt kohdistu Suomeen.

10.22: Suomi tuomitsee presidentti Niinistön mukaan jyrkästi Venäjän toimenpiteet ja vaatii sotatoimien pikaista lopettamista. Dialogi ei toiminut, vaikka neuvotteluja käytiin pitkään ja sinnikkäästi.

10.21: Tiedotustilaisuus alkaa. Tämä aamu on ollut meille kaikille järkytys, sanoo presidentti Niinistö.

10.16: Tiedotustilaisuus alkaa hetken kuluttua. Tasavallan presidentti ja hallituksen ulkopoliittinen ministerivaliokunta ovat kokoontuneet aamun aikana ja käsitelleet Suomen Ukraina-linjauksia.

9.51: Tiedotustilaisuus myöhästyy MTV Uutisten tietojen mukaan noin 15–20 minuuttia eli alkaa noin kello 10.

9.45: Tiedotustilaisus on alkamassa näinä hetkinä. Ensin vuorossa ovat Marin ja Niinistö, heidän osuutensa jälkeen Haavisto ja Kaikkonen.

Voit seurata tiedotustilaisuutta suorana artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat