Venäjä saattaa kaataa Kosovo-päätöslauselman YK:ssa

Luonnos perustuu YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren Kosovo-suunnitelmaan, jota Venäjä ja Serbia vastustavat.

Venäjä on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä osia Kosovon tulevaa asemaa koskevasta päätöslauselmaluonnoksesta. Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tshurkin totesi myös, että Venäjä saattaa kaataa esityksen veto-oikeudellaan.

- Tällainen tapahtumien kulku tulee koko ajan todennäköisemmäksi, Tshurkin sanoi Vesti 24 -televisiokanavalla.

- Tietysti aiomme vielä keskustella luonnoksen laatijoiden kanssa, mutta on selvää, että tämä luonnos pitää sisällään osia, joita me emme voi hyväksyä, totesi puolestaan Venäjän ulkoministeriön edustaja Mihail Kaminin sanoi ulkoministeriön verkkosivulla julkaistussa kommentissa.

Kaminin ei täsmentänyt, mitä osia Venäjä ei hyväksy.

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaat saivat eilen tutkittavakseen Kosovon päätöslauselmaluonnoksen. Luonnoksen mukaan Kosovo on erityistapaus, jolle voidaan myöntää itsenäisyys kansainvälisessä valvonnassa.

Luonnos perustuu YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren Kosovo-suunnitelmaan, jota Serbia ja Venäjä vastustavat. Päätöslauselmaluonnos on Yhdysvaltojen ja turvaneuvoston eurooppalaisten jäsenten eli Ranskan, Britannian ja Belgian laatima.

Keskustelujen luonnoksesta odotetaan alkavan ensi viikolla. Venäjä ei kuitenkaan aio osallistua keskusteluihin ennen kuin Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen vierailu Moskovassa ensi viikolla on ohitse. Ricen on määrä saapua Moskovaan ylihuomenna.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat