Ukrainan sodan tapahtumat 16. marraskuuta 2023

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Katso myös: 10 tuhotun panssarin rykelmä – tältä näyttää Ukrainan kiihkeimmällä taistelukentällä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 16. marraskuuta 2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Zelenskyin kansliapäällikkö: Ukrainalla on sillanpääasema Dneprjoen itärannalla

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96 prosenttia käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.52: Länsilähteiden mukaan Ukrainan vastahyökkäys on "kulminoitunut" – tätä se tarkoittaa

Nimettömät länsilähteet myöntävät, että Ukrainan vastahyökkäys Zaporizhzhjassa on "käytännössä kulminoitunut", brittilehti Guardian kirjoittaa.

Hyökkäyksen kulminoitumisella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa hyökkäävän armeijan joukot ovat kuluneet siinä määrin, etteivät ne pysty jatkamaan tehokasta hyökkäämistä.

Vastahyökkäys ei ole pystynyt merkittäviin läpimurtoihin, ja on edennyt esimerkiksi päähyökkäyssuunnallaan Länsi-Zaporizhzhjassa vain reilun kymmenen kilometrin syvyyteen.

19.24: Tankin tuho? Poikkeuksellinen video näyttää Javelin-ohjuksen matkan alusta loppuun

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa väitetysti näkyy, miten ukrainalaisjoukot pysäyttävät Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla venäläisten panssarien etenemisen.

Videolla on poikkeuksellisen selvästi nähtävissä, miten Javelin-panssarintorjuntaohjusta käytetään.

Noin 40 sekunnin kohdalla videolla näkyy, miten väitetysti venäläinen panssarivaunu etenee avomaastossa.

Vaikuttaa siltä, että Javelin-panssarintorjuntaohjus laukaistaan viereiseltä peltoaukiolta, jonka erottaa panssarivaunusta pieni metsikkö.

On myös mahdollista, että ohjus ammutaan kuvan ulkopuolella olevasta toisesta metsäaukiosta tai muusta suojasta.

Joka tapauksessa videolla näkyy harvinaisen selkeästi Javelin-ohjuksen lentorata aina panssarille saakka.

Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin 1:03
Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin.

17:16: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 300 sotilasta ja liki 30 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 330 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 11 taistelupanssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 36 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

16.26: Cameron lupasi Britannian tuen Ukrainalle jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen

Britannian tuore ulkoministeri David Cameron vakuutti torstaina Ukrainassa Britannian tuen maalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen. Ukraina oli Cameronin ensimmäinen matkakohde sen jälkeen kun hänet nimitettiin virkaan maanantaina sisäministeriksi siirtyneen James Cleverlyn tilalle.

– Halusin matkani tänne olevan ensimmäinen (ulkoministerinä). Ihailen ukrainalaisten vahvuutta ja päättäväisyyttä, Cameron perusteli.

– Venäjä luulee voittavansa tämän sodan odottamalla, koska länsimaiden huomio tulee kääntymään muualle. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta, ulkoministeri sanoi lausunnossaan.

Ukrainan lisäksi Cameron kävi Odessan satamakaupungissa Ukrainan eteläosassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Cameronia matkasta ja sanoi sen olevan erityisen tärkeä nyt, kun maailman huomio on kiinnittynyt Gazan sotaan Ukrainan sijasta.

15.57: Sveitsi antoi tukensa erityistuomioistuimen perustamiselle Venäjän "hyökkäysrikoksista"

Sveitsi antoi tukensa ja liittyi torstaina kansainväliseen aloitteeseen perustaa erityinen tuomioistuin käsittelemään Venäjän Ukrainaan kohdistamaa "hyökkäysrikosta", kertoi Sveitsin ulkoministeriö.

Sen mukaan Sveitsi ilmoitti sitoutumisestaan aloitteeseen tällaista tuomioistuinta ajavan valtioiden ryhmän kokouksessa Berliinissä.

"Sveitsi on vakaasti vakuuttunut siitä, että Ukrainaan kohdistunut hyökkäys ei saa jäädä rankaisematta", se sanoi lausunnossaan ja lisäsi, että viime kuukausien aikana vaatimus on saanut tukea 38 maalta, muun muassa Ranskalta, Saksalta, Norjalta, Guatemalalta, Japanilta ja Kanadalta.

Myös Ukraina, Euroopan unioni ja Alankomaat ovat julkisesti tukeneet ajatusta tällaisesta tuomioistuimesta.

Sveitsin ministeriö totesi, että vaikka Kansainvälisellä rikostuomioistuimella (ICC) on valtuudet nostaa syytteitä Ukrainassa tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, sillä ei ole toimivaltaa "hyökkäysrikoksen" osalta tässä sodassa, koska Venäjä ja Ukraina eivät ole ratifioineet sopimusta, jolla tuomioistuin perustettiin.

9.46: Zelenskyi: David Cameron vierailee Ukrainassa

Britannian tuore ulkoministeri David Cameron on tavannut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa.

Johtajat keskustelivat muun muassa Ukrainan aseavusta, kertoo Ukrainan presidentinkanslia.

Britannia on ollut Ukrainan vahva tukija maan puolustussodassa Venäjää vastaan.

– Jatkamme tuen antamista – emme vain tänä vuonna, mutta myös ensi vuonna ja niin kauan kuin on tarpeen, Cameron sanoi.

Matka Ukrainaan on Cameronin ensimmäinen hänen virkaanastumisensa jälkeen. Cameron nimitettiin maanantaina ulkoministeriksi sisäministeriksi siirtyneen James Cleverlyn tilalle.

– Halusin matkani tänne olevan ensimmäinen (ulkoministerinä). Ihailen ukrainalaisten vahvuutta ja päättäväisyyttä, Cameron sanoi.

6.57: Venäjä kertoo ampuneensa alas Ukrainan droneja

Venäjän ilmapuolustus kertoo ampuneena alas kolme ukrainalaista dronea Mustallamerellä lähellä Krimiä. Lisäksi se kertoo pudottaneensa kaksi dronea Brjanskin alueella, kertoo valtio-omisteinen Venäjän kansainvälinen tietotoimisto RIA Novosti.

Keskiviikko 16.11.

23.28: ISW: Venäjä pyrkii nyt uuteen kunnianhimoiseen tavoitteeseen useilla hyökkäyksillä

Venäjä pyrkii todennäköisesti useilla yhtäaikaisilla hyökkäyksillään saamaan käsiinsä aloitteen koko rintamalla, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kesän aikana aloitteen katsottiin suurilta osin olevan Ukrainalla, joka hyökkäsi kolmella alueella Itä- ja Etelä-Ukrainassa. Kesäkuussa alkanut vastahyökkäys ei suurista odotuksista huolimatta kyennyt merkittäviin läpimurtoihin.

Täysin puolustuskannalla Venäjä ei tosin kesällä ollut, vaan se sitoi ukrainalaisjoukkoja omalla hyökkäyksellään Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueella.

On epäselvää, pystyvätkö venäläiset todella ottamaan aloitteen kokonaan haltuunsa, sillä ISW:n mukaan Ukraina hyökkää nytkin "kriittisillä alueilla".

16.05: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 820 sotilasta, yli 30 panssaria ja liki 60 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 820 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa  taistelupanssarivaunua, panssariajoneuvoa ja  tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.28: Liuta Venäjällä olevia kansainvälisiä yrityksiä puntaroi yhä mainehaitan ja kalliin maasta poistumisen välillä

Venäjällä toimineet länsimaiset yritykset joutuivat hyvin hankalaan välikäteen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyssodan Ukrainassa. Sekä Venäjälle jääminen että sieltä lähteminen olivat huonoja vaihtoehtoja.

Venäjälle jääminen on vääjäämättä mainehaitta ainakin lännessä.

Osa länsimaisista yrityksistä onkin pyrkinyt hämärtämään sitä, että niiden liiketoiminta Venäjällä jatkuu.

10.06: Ukraina: Venäjä iski kerrostaloon, ainakin yksi kuoli

Ainakin yksi ihminen on kuollut yöllä tapahtuneessa Venäjän ohjusiskussa, joka osui kerrostaloon Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoo Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko kertoo Telegram-viestisovelluksessa.

Hänen mukaansa viisi muuta saatiin pelastetuksi. Ainakin yhden ihmisen uskotaan olevan yhä loukussa raunioiden alla.

Isku vaurioitti pahoin nelikerroksista rakennusta Selydoven kaupungissa Venäjän miehittämän Donetskin kaupungin luoteispuolella.

Venäjä on tehnyt säännöllisesti ohjus- ja lennokki-iskuja asutuskeskuksiin 21 kuukautta kestäneen täysimittaisen hyökkäyksensä aikana.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat