Ukrainan sodan tapahtumat 1. joulukuuta 2023

Pääsihteeri Stoltenberg patistaa Nato-maita Ukrainan aseapuun 2:05
Pääsihteeri Stoltenberg patistaa Nato-maita Ukrainan aseapuun

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 1. joulukuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä kertoo torjuneensa Ukrainan laajan lennokki-iskun sunnuntaina.

  • Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vieraili Kiovassa lauantaina.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Lauantain seuranta löytyy täältä

19.12: Zelenskyi: Puolustusta rintamalla on vahvistettava nopeasti 

Torstaina Ukrainan rintamalla maan itä- ja eteläosissa vieraillut presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tapaamilleen komentajille, että Ukrainan puolustusta on vahvistettava nopeasti talven alla, kertoo BBC.

– Meidän on vauhditettava rakenteiden rakentamista kaikilla niillä sektoreilla, joilla vahvistusta tarvitaan, Zelenskyi sanoi puheessaan. 

Zelenskyin mukaan eniten pitää kiinnittää nyt huomiota Donetskin alueen itäisiin kaupunkeihin ja keskeiseen puolustuslinjaan koillisosassa.

10.46: Etyj-kokous päättyy vaikeassa tilanteessa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ulkoministerikokous päättyy tänään Pohjois-Makedonian Skopjessa.

Kokouksessa on määrä vihdoin sopia järjestön ensi vuoden puheenjohtajasta, joksi on kompromissiratkaisuna nousemassa Malta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin on myös määrä pitää tänään oma lehdistötilaisuus Skopjessa.

Lavrovin osallistuminen kokoukseen sai Ukrainan, Puolan ja Baltian maat boikotoimaan kokousta.

10.02: Ukraina: Venäjä menetti päivässä liki 1 300 sotilasta ja yli 40 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 280 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 13 taistelupanssarivaunua, 32 panssariajoneuvoa, 22 tykkiä ja kaksi raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.02: Ukraina väittää ampuneensa alas 18 Venäjän 28 lennokista

Ukrainan ilmavoimat väittävät ampuneensa alas 18 Venäjän lähettämästä 25 lennokista.

Lisäksi Ukraina sanoo ampuneensa alas toisen Venäjän ampumista kahdesta risteilyohjuksesta.

Tiedossa ei ole, millaisia vahinkoja lennokit ja ohjukset mahdollisesti aiheuttivat. Niiden kohteina olivat pääosin Itä- ja Etelä-Ukraina, Ukraina sanoo.

Laajalti uskotaan, että Venäjä lisää lennokki- ja ohjusiskujaan Ukrainaa vastaan talven aikana. 

Tähtäimessä tulee todennäköisesti olemaan erityisesti Ukrainan kriittinen energiainfrastruktuuri.

Torstai 30. marraskuuta

22.28: Zelenskyi tervehti joukkoja, viranomaiset kertoivat surmatuista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili torstaina rintamalla maan itä- ja eteläosissa samaan aikaan kun viranomaiset kertoivat kuuden ihmisen saaneen surmansa Venäjän tykistö- ja ilmaiskuissa Hersonin ja Donetskin alueilla.

Vaikka rintamalinjat ovat pysyneet lähes muuttumattomina liki vuoden, raskaita taisteluita on käyty koko ajan.

Zelenskyi kertoi keskustelleensa komentajien kanssa Harkovan seudulla maan koillisosassa ja Zaporizhzhjassa maan eteläosassa. Zelenskyi kehui erityisesti Kupjanskin seudulla taistelevia sotilaita.

– Kupjanskin rintaman sotilaat suojelevat ukrainalaisten rauhanomaista elämää ja Harkovan seudun ihmisiä. Toivon teille voittoa, voimia ja sitä, ettette menetä aloitetta, Zelenskyi sanoi.

(STT)

15.17: Putin on pitämässä loppuvuoden suuren lehdistötilaisuutensa kahden viikon päästä

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää 14. joulukuuta vuoden lopun suuren lehdistötilaisuutensa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun maa hyökkäsi laajasti Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Putinin tapana on ollut järjestää vuosittain kaksi suurta julkista mediaesiintymistä, jotka voivat venyä useiden tuntien mittaisiksi. Vuoden lopun lehdistötilaisuuden lisäksi Putin järjestää televisiolähetyksen, jossa hän vastailee venäläisten kysymyksiin.

Viime vuonna molemmat esiintymiset peruttiin, ja syyksi arveltiin Ukrainan sodan heikkoa menestystä.

(STT)

11.32: Venäjä iskenyt Pokrovskin kaupunkiin 

Venäjä iskenyt Ukrainan Pokrovskin kaupunkiin viime yönä, kertoo The Guardian

Pokrovsk sijaitsee hieman yli 60 kilometrin päästä Donetskista luoteeseen. Iskuissa loukkaantui tiettävästi kolme henkilöä. All Over Press (AOP) -kuvatoimiston jakamien kuvien perusteella iskuissa on tuhoutunut rakennus. 

9.05: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 1 180 sotilasta ja 13 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen noin 1 180 sotilasta, 13 panssarivaunua, 28 panssariajoneuvoa sekä yhden tykin viimeisen vuorokauden aikana, kertoo Ukrainan armeija viestipalvelu X:ssä

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole tappioitaan kommentoinut.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

8.36: Venäjän armeija väittää tuhonneensa ensimmäisen saksalaisvalmisteisen Leopard 1A5 -taistelupanssarivaunun Ukrainassa.

Venäjän armeija väittää tuhonneensa ensimmäisen saksalaisvalmisteisen Leopard 1A5 -taistelupanssarivaunun Ukrainassa.

Tankki tuhottiin väitetysti Kupjanskin alueella Koillis-Ukrainassa, kirjoittaa Venäjän valtionmedia Tass maan armeijan tietoihin nojaten.

Venäjän läntisen sotilaspiirin apulaiskomentajan Vladimir Lugovoin mukaan vaunun tuhosi panssarintorjuntamiehistö. Lugovoin mukaan panssarivaunu yritti murtautua venäläisjoukkojen puolustuksen läpi.

Leopard 1A5:n tuhoaminen on Venäjän valtionmedia Tassin kärkiuutinen torstainaamuna.

8.32: Tutkivan journalismin sivusto: Venäjälle ostettu miljoonien arvosta lentokoneiden varaosia Ukrainasta

Venäläisyritys on hankkinut bulvaanien kautta Ukrainasta lentokoneiden ja helikoptereiden varaosia noin 3,8 miljoonan euron arvosta Venäjän hyökkäyssodan aikana. Näin kertoo oman selvitystyönsä pohjalta Latviassa toimiva venäläinen tutkivan journalismin sivusto Important Stories.

Sivuston mukaan vuosina 2022–2023 venäläisyhtiö Avia Fed Service toi Venäjälle varaosia Ukrainasta 370 miljoonan ruplan eli noin 3,8 miljoonan euron arvosta. Ukrainasta tehdyissä ostoissa käytettiin sivuston mukaan kahta bulvaania Yhdistyneissä arabiemiraateissa ja Kirgisiassa. Ukrainan vienti Venäjälle on ollut virallisesti poikki sodan aikana, ja kyseinen venäläisyhtiö oli jo tätä ennen pakotteiden kohteena.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat