Tankin tuho? Poikkeuksellinen video näyttää Javelin-ohjuksen matkan alusta loppuun

Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin 1:03
Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin.

Ukraina väittää tuhonneensa viimeisen vuorokauden aikana liki 30 panssaria.

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa väitetysti näkyy, miten ukrainalaisjoukot pysäyttävät Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla venäläisten panssarien etenemisen.

Videolla on poikkeuksellisen selvästi nähtävissä, miten Javelin-panssarintorjuntaohjusta käytetään.

Noin 40 sekunnin kohdalla videolla näkyy, miten väitetysti venäläinen panssarivaunu etenee avomaastossa.

Vaikuttaa siltä, että Javelin-panssarintorjuntaohjus laukaistaan viereiseltä peltoaukiolta, jonka erottaa panssarivaunusta pieni metsikkö.

On myös mahdollista, että ohjus ammutaan kuvan ulkopuolella olevasta toisesta metsäaukiosta tai muusta suojasta.

Joka tapauksessa videolla näkyy harvinaisen selkeästi Javelin-ohjuksen lentorata aina panssarille saakka.

Olkapäältä laukaistavan Javelin-ohjuksen etu on, että se lentää panssareiden tyypillisesti suhteellisen heikkoihin kohtiin, kuten tornin päälle tai kattoon.

Lisäksi, kuten videolla näkyy, Javelin voidaan ampua suhteellisen kaukaa paikasta, jonne esimerkiksi panssarivaunusta on vaikea nähdä.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjän panssarivaunu tuhoutuu videolla Javelinin hyökkäyksen seurauksena. Tätä on videon perusteella vaikea vahvistaa.

Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Ukrainan mukaan videon on kuvannut 14.mekanisoidun prikaati, jonka on raportoitu syksyllä taistelleen Harkovan alueella.

Venäjä on kesästä lähtien hyökännyt aktiivisesti Harkovan alueeseen kuuluvalla Kupjanskin seudulla.

Javelin on ollut Ukrainan propagandan suosikki

Javelin-ohjukset nousivat otsikoihin heti Venäjän suurhyökkäyksen alussa alkuvuodesta 2022, sillä Ukraina käytti niitä tehokkaasti venäläispanssarivaunuja vastaan.

Ukraina puhui Javelineista toisinaan kuin myyttisestä ihmeaseesta. Sota-asiantuntijat kommentoivatkin, että ajoittain vaikutti siltä, että Ukraina väitti joka ainoan venäläisvaunun olevan Javelinin tuhoama.

Ukraina on pitkin sotaa julkaissut valtavan määrän videoita venäläispanssareita vastaan tehdyistä hyökkäyksistä. 

Esimerkiksi alla olevalla videolla venäläispanssarin ammukset vaikuttavat räjähtävän, minkä seurauksena vaunun torni räjähtää irti tankin rungosta.

Venäläisvaunuissa ammusten räjähtäminen on korostetun yleistä, sillä ammukset on suojattu huonommin kuin moderneissa länsimaalaisissa tankeissa. 

Alla olevalla videolla panssarivaunuasiantuntija, everstiluutlantti evp. Olli Dahl kertoo yksityiskohtaiseksi, mikä kuolettava ominaisuus räjäyttää venäläisten panssarivaunujen tornit usein ilmaan. 

Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan 4:27
Panssariasiantuntija kertoo yksityiskohtaiseksi, miksi kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan. Toisin kuin videon tekstissä lukee, niin asiantuntija on Olli Dahl, eikä Simo Hautala.

Lue myös:

    Uusimmat