Länsilähteiden mukaan Ukrainan vastahyökkäys on "kulminoitunut" – tätä se tarkoittaa

Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin 1:03
Ukrainan vahvistamaton video näyttää: Javelin-ohjus iskee venäläispanssariin. Ukrainan armeijan julkaiseman videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Nimettömät länsilähteet myöntävät, että Ukrainan vastahyökkäys Zaporizhzhjassa on "käytännössä kulminoitunut", brittilehti Guardian kirjoittaa.

Hyökkäyksen kulminoitumisella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa hyökkäävän armeijan joukot ovat kuluneet siinä määrin, etteivät ne pysty jatkamaan tehokasta hyökkäämistä.

Vastahyökkäys ei ole pystynyt merkittäviin läpimurtoihin, ja on edennyt esimerkiksi päähyökkäyssuunnallaan Länsi-Zaporizhzhjassa vain reilun kymmenen kilometrin syvyyteen.

Ukrainan toivo kolmessa prikaatissa

Ukraina on kuitenkin saanut kolme prikaatia Dneprjoen ylitse itärannalle, länsilähteet arvioivat. Näitä Venäjä ei ole yrityksistään huolimatta pystynyt ajamaan pois asemistaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö sanoikin aiemmin tällä viikolla, että Ukrainalla on alueella sillanpääasema.

Länsiviranomaiset tosin uskovat Ukrainan pystyvän todennäköisesti etenemään alueella vain "kylä kerrallaan", Guardian kirjoittaa.

Dneprjoki on ollut Hersonin alueella eturintama aina viime vuoden marraskuusta lähtien, jolloin Ukraina valtasi vastahyökkäyksellään Hersonin kaupungin.

Venäjä menettää Avdijivkassa jopa tuhat sotilasta päivässä

Ukrainan armeijan ylipäällikkö Valeri Zaluzhnyi totesi äskettäin, että Ukrainan sota on pattitilanteessa. Presidentti Zelenskyi ilmoitti välittömästi olevansa eri mieltä.

Yksi Guardianin haastattelemista länsiviranomaisista arvioi, ettei kumpikaan osapuoli kykene tällä hetkellä tekemään ratkaisevaa maaoperaatiota.

Venäjä menettää tällä hetkellä pelkästään Avdijivkan taisteluissa päivittäin 500–1 000 sotilasta, väittävät länsiviranomaiset.

Länsilähteet arvioivat, että Venäjä on kärsinyt noin 300 000–400 000 sotilaan tappiot. Luku sisältää sekä kuolleet että haavoittuneet.

Sekä Venäjä että Ukraina ovat kommentoineet omia tappioitaan vain niukasti.

Lue myös:

    Uusimmat