Mainos

Venäjä jyrkkänä Nato-kiistassa

Presidentti Boris Jeltsinin avustaja syytti tänään Natoa epäoikeudenmukaisesta ja väärästä toiminnasta Venäjää kohtaan. Avustaja vaati Venäjälle veto-oikeutta Euroopan keskeisissä turvallisuuspäätöksissä.

Dmitri Rjurikov, Jeltsinin kansainvälisen politiikan neuvonantaja, sanoi Naton laajentumishankkeen olevan suora sotilaallinen uhka Venäjälle.

Nato on ilmoittanut jatkavansa laajentumishankkeen toteuttamista Venäjän vastustelusta huolimatta. Toisaalta Nato on tarjonnut Venäjälle kompensaationa erityissuhdetta. Tämä ei Venäjän mielestä riitä, vaan venäläiset haluavat oikeudellisesti sitovaa sopimusta, joka tosiasiallisesti antaisi Venäjälle veto-oikeuden.
-Kukaan lännessä ei pysty antamaan vastausta kysymykseen, miksi jättiläismäinen Nato on siirtymässä Venäjän rajoille, Rjurikov sanoi.

-Miksi muilla Euroopan mailla on Naton jäseninä veto-oikeus, vaikka niillä on ehkä vähemmän pelissä, mutta Venäjällä veto-oikeutta ei ole. Tämä on epäoikeudenmukaista ja väärää. Tilanne on erittäin merkillinen, Rjurikov sanoi.

Naton on määrä päättää heinäkuussa Madridissa pidettävässä huippukokouksessa, mitkä maat kutsutaan keskustelemaan liittymisestä Natoon. Vahvimpina ehdokkaina on julkisuudessa mainittu Puola, Tshekki ja Unkari.

Helsingistä odotetaan sopimusta

Venäjän presidentin Boris Jeltsinin tiedottaja on hyökännyt voimakkaasti Baltian maiden mahdollista Nato-jäsenyyttä vastaan. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että suurvaltajohtajien Helsingin huippukokouksessa saadaan Naton laajenemiskysymyksessä aikaan merkittäviä sopimuksia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.