Mainos

Venäjä ja Ranska: Irakin kriisiin diplomaattinen ratkaisu

Venäjä ja Ranska ovat yhtä mieltä siitä, että kaikki voitava on tehtävä Irakin tilanteen pitämiseksi vakaana, kertoi Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov tänään Pariisissa. Primakov puhui tavattuaan Ranskan presidentin Jacques Chiracin.

Chiracin edustajan mukaan presidentti oli korostanut neuvotteluissa, että Ranska haluaa kriisiin diplomaattisen ratkaisun. Toisaalta sekä Venäjä että Ranska vaativat, että Irak kunnioittaa YK:n päätöslauselmia ja sallii asetarkastajille pääsyn kaikkiin laitoksiin. Presidentti Bill Clinton varoitti jälleen eilen illalla Irakin presidenttiä Saddam Husseinia sotilaallisen iskun mahdollisuudesta, jos Irak jatkaa asetarkastajien työskentelyn estämistä. Clintonin mukaan Irak on käyttänyt joukkotuhoaseita aiemmin ja Yhdysvallat aikoo nyt pitää huolen siitä, ettei tämä toistu.

Rauhanvälitysmatkalla Bagdadissa oleva Venäjän apulaisulkoministeri Viktor Posuvaljuk valmistauu tapaamaan presidentti Saddam Husseinin myöhemmin tänään ja suostuttelemaan hänet yhteistyöhön asetarkastajien kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright valmistauu puolestaan lentämään Eurooppaan ja Lähi-itään neuvottelemaan Irakin kriisistä. Venäläisen uutistoimiston Itar-Tassin mukaan Primakov aikoo tavata Albrightin ylihuomenna Madridissa. Asiaan ei saatu heti virallista vahvistusta.

Israel varautuu Irakin hyökkäykseen

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti tänään että Israel varautuu Irakin kriisissä "kaikkeen". Israel pelkää Irakin mahdollista hyökkäystä maahan, sillä YK:n aseidenriisuntaryhmän päällikön Richard Butlerin mukaan Irakilla on varastossa biologisia aseita niin paljon, että ne riittävät tuhoamaan Israelin pääkaupungin Tel Avivin. Israelissa pelätään, että Irak käyttää biologisia tai kemiallisia aseitaan Israelia vastaan mieluummin kuin näkee nämä aseensa tuhoutuvan Yhdysvaltain hyökätessä Irakiin. Säikähtäneet israelilaiset rynnistivät tänään armeijan varastoihin hakeakseen kaasunaamareita, Israelin armeijasta kerrottiin.

Irak: Yhdysvallat kalastelee Israelia leiriinsä

Irakin mielestä arvelut sen hyökkäyksestä Israeliin ovat jälleen uusi juoni Yhdysvalloilta: tarkoituksena on kiihottaa Israel mukaan Irakin vastaiseen taisteluun. Irak itse ei ole asetarkastuskriisin aikana uhannut Israelia. Persianlahden sodan aikana Irak sen sijaan ampui 39 Scud-ohjusta Tel Avivin alueelle. Iskussa kuoli kaksi ja haavoittui useita satoja ihmisiä. Israel ei ole hautonut sodan päättymisen jälkeen kostoa Irakia vastaan, vaan on taipunut Yhdysvaltain painostukseen olla ärsyttämättä arabimaita, jotka pakottivat Irakin armeijan pois Kuwaitista. Mahdollisessa hyökkäyksessä Israel ei kuitenkaan aio jäädä sivustaseuraajaksi.
-Irakin täytyy aivan varmasti tietää, että hyökkääminen Israeliin ei kannata, ja että Israelilla on käytössään kaikki tarvittavat keinot tehdäkseen sellaisen hyökkäyksen erittäin vaaralliseksi Irakille, Netanyahun neuvonantaja David Bar-Illan kertoi uutistoimisto Reutersille.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.