Venäjä haluaa osan pohjoisnavasta

Venäläistutkijat pyrkivät osoittamaan, että siivu pohjoisnapaa kuuluu Siperian mannerjalustaan ja näin ollen Venäjälle. Alueelta uskotaan löytyvän runsaasti öljyä ja kaasua.

Venäjä haluaa vallata itselleen viipaleen pohjoisnapaa.

Brittiläisen The Times -sanomalehden mukaan venäläinen tutkimusryhmä yrittää todistaa, että Lomonosovin harjanne on osa Siperian mannerjalustaa, jolloin se kuuluisi Venäjälle. Todistaakseen väitteensä pohjoisnavalle matkaavat tiedemiehet laskeutuvat sukellusveneellä yli neljän kilometrin syvyyteen.

Tutkimusmatka on historiallinen, sillä ihminen ei ole koskaan käynyt niin syvällä pohjoisnavalla. Poikkeuksellisen matkan kunniaksi tutkijat aikovat pystyttää merenpohjaan titaanista valmistetun Venäjän lipun.

Todistushankkeella on taloudelliset motiivit, sillä alueella uskotaan olevan miljardeja tonneja öljyä ja kaasua.

Juridisesti pohjoisnapa ei kuulu minkään maan määräysvallan alaisuuteen.

USA arvostellut Venäjän aluevesihanketta

Aluevesiä säätelee YK:n sopimus

Venäläisen naparetkikunnan tutkimusalus lähti kohti pohjoisnapaa Murmanskista viime tiistaina. Saattue on edennyt jo kaksi kolmannesta merimatkasta. Väylää tutkimusalukselle avaa ydinjäänmurtaja Rossija.

Saattueen matkaa on viivyttänyt tutkimusaluksen konerikko eikä ennätyssukelluksen ajankohdasta ole vielä tietoa.

Tutkimusretken tavoitteena on todistaa oikeutetuksi Venäjän vaatimus aluevesiensä laajentamisesta Pohjoisella jäämerellä kaikkiaan miljoonalla neliökilometrillä.

Venäjän pyrkimyksiä laajentaa aluevesiään ja määräysvaltaansa Pohjoisella jäämerellä on arvosteltu muun muassa Yhdysvalloissa. Washington katsoo, että pohjoiset merialueet pitäisi jatkossakin säilyttää avoimina kansainväliselle meriliikenteelle.

Venäjä esitti pohjoisten aluevesiensä laajentamista YK:n alaiselle komissiolle jo vuonna 2001. Venäjä katsoo, että Pohjoisen jäämeren pohjassa kulkeva vuorijono - Lomonosovin harjanne - on jatkoa Siperian mannerjalustalle, jolloin se kuuluisi Venäjälle. Lomonosovin harjanne ulottuu Uuden-Siperian saarilta Kanadan arktiseen saaristoon.

Venäjän aseman vahvistamista arktisilla alueilla vaati toukokuussa presidentti Vladimir Putin. Hänen mukaansa Venäjän on turvattava pohjoisessa strategiset, taloudelliset ja puolustukselliset etunsa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat