Venäjä häiritsee Ukrainan ohjusten GPS-koordinaatteja ja tekee niistä käyttökelvottomia

Video: Venäjä väittää Ukrainan iskeneen ”Krimin portille" 0:27
Video: Venäjä väitti Ukrainan iskeneen ”Krimin portille" kesäkuussa.

Venäjä käyttää monenlaisia eri elektronisen sodankäynnin järjestelmiä häiritäkseen muun muassa Ukrainan matkapuhelin- ja radioliikennettä sekä ilma- ja puolustustutkia.

Venäjä häiritsee Ukrainan käyttämien ohjuksien GPS-koordinaatteja ja tekee niistä käyttökelvottomia, väittää yhdysvaltalaismedia Insider. Häirinnän kohteeksi joutuneet ohjukset ovat Insiderin mukaan yhdysvaltalaisia.

– Tämä on teknologioiden sota, Ukrainan yleisesikunnan elektronisen ja kybersodankäynnin osaston päällikkö Ivan Pavlenko kuvailee Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Lähes kaikki modernit aseet hyödyntävät radioaaltoja, mikroaaltoja, infrapunaa tai muita taajuuksia vastaanottaakseen tietoa. Tämän takia aseet ovat alttiita elektroniselle sodankäynnille.

Elektroninen sodankäynti tarkoittaa häirintää ja tiedustelua, joka kohdistuu sähkömagneettista säteilyä käyttäviin järjestelmiin. Elektroniseen sodankäyntiin kuuluu myös tähän liittyvät vastatoimenpiteet.

Infozahyst-yrityksen toimitusjohtaja Jaroslav Kalinin kertoo BBC:lle, että jos ei käytä elektronisen sodankäynnin välineitä, on "10 vuotta vihollista jäljessä". Infozahyst-yritys valmistaa Ukrainan armeijalle elektronisia sodankäyntijärjestelmiä.

Venäjä kehitellyt eri tekniikoita häirintää varten

Venäjä on kehittänyt useita erilaisia elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, joilla se voi häiritä vihollisiaan. Tällaisia ovat esimerkiksi ilma- ja puolustustutkien häiritsemiseen kohdistuva Krasukha-4 -järjestelmä, satelliittisignaaleja häiritsevä Zhitel-järjestelmä ja matkapuhelin- ja radioliikennettä häiritsevä Layer-3 -järjestelmä.

Pavlenkon mukaan Ukrainan sodan alkaessa helmikuussa 2022 Venäjällä oli 18 000 elektronista sodankäyntiä harjoittavaa sotilasta.

– He yrittivät murtaa tutkamme ja tunkeutua ilmapuolustusjärjestelmiimme. He onnistuivat siinä osittain, mutta eivät täysin, sanoo Infozahystin Jaroslav Kalinin.

Tästä huolimatta Ukrainan ilmanpuolustus onnistui ampumaan alas Venäjän suihkukoneita. Venäjä ei onnistunut Ukrainan viestintäyhteyksien sulkemisessa. Ukrainan armeija pystyi suunnittelemaan puolustuksensa. Sotilaallisia satelliverkkoja häirittiin, mutta internet- ja matkapuhelinyhteydet eivät juurikaan häiriintyneet.

Paikalliset ilmoittivat matkapuhelimien avulla Ukrainan armeijalle venäläisten liikkeistä, kun venäläisjoukot etenivät kohti Mykolajivia helmikuussa 2022.

Nykyään Venäjä käyttää liikkuvampia laitteita

Yhdysvaltalaisen Hudson-instituutin vanhempi tutkija Bryan Clark sanoo BBC:lle, että elektronisen sodankäynnin yksiköt eivät pysyneet muiden yksiköiden vauhdissa.

– Venäläiset järjestelmät ovat suuria, kömpelöitä, ajoneuvoihin kiinnitettyjä järjestelmiä, jotka ovat suunniteltu puolustamista varten. Tämän seurauksena heidän elektronisen sodankäynnin järjestelmät eivät olleet kovin ketteriä, nopeita eivätkä monilukuisia, Clark sanoo.

Hänen mukaansa Venäjä käyttää nykyisiin pienempiä ja liikkuvampia laitteita. Clarkin mukaan Venäjä on sijoittanut satoja liikkuvia elektronisen sodankäynnin yksiköitä rintamalinjalle, jotta Ukrainan vastahyökkäystä voitaisiin hidastaa. Kyseessä ovat GPS-häirintälaitteet ja järjestelmät, joilla voidaan nujertaa tutkia ja estää Yhdysvaltain lentokoneita tunnistamasta kohteita, johon Ukraina voi hyökätä.

Clarkin mukaan Zhitel-järjestelmä voi häiritä GPS-signaalia jopa 30 kilometrin säteellä.

Lue myös:

    Uusimmat