Yhdysvallat antamassa Ukrainalle kyseenalaisia aseita – tällaisia ovat rypälepommit

Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajaneen Venäjän omiin miinoihin 0:59
Katso myös: Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajaneen Venäjän omiin miinoihin

Yhdysvallat on antamassa Ukrainalle kiistanalaisia rypälepommeja. 

Asiasta kertoi tänään The New York Times (NYT), joka perustaa uutisensa viranomaislähteisiin. 

Torstaina päivällä myös Valkoisen talon tiedottaja kommentoi asiaa. Valkoisen talon mukaan Joe Bidenin hallinto harkitsee rypälepommien antamista, mutta asiasta ei ole vielä mitään ilmoitettavaa. 

Tämän jälkeen uutistoimisto Reuters kertoi lähteidensä perusteella, että Yhdysvallat on huomenna perjantaina julkaisemassa uutta aseapupakettia Ukrainalle. Paketissa on lähteiden mukaan myös rypälepommeja. 

NYT:n mukaan Ukraina on hamunnut rypälepommeja jo pitkään, mutta Yhdysvalloissa on oltu huolissaan niiden mahdollisista vaikutuksista siviileihin. 

Ukrainan mukaan rypälepommit auttaisivat sitä vastahyökkäyksessään. Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon määritteli kesäkuun lopussa rypälepommit hyödyllisiksi Ukrainalle erityisesti Venäjän kaivettuja asemia vastaan. 

Mikä rypälepommi?

Rypälepommeja käytettiin ensimmäisen kerran toisen maailmansodan aikana. 

Rypälepommeihin kuuluu raketteja, pommeja, ohjuksia ja tykistöammuksia. 

Ammukset hajoavat ilmassa ja levittävät pienempiä ammuksia laajalle alueelle. 

Miksi rypälepommit ovat kyseenalaisia? 

Rypälepommien levittyvien ammusten on määrä räjähtää osuessaan maahan. 

Historia kuitenkin kertoo, että suutarien eli räjähtämättömien ammusten osuus rypälepommeissa on hyvin suuri. Suutarit taas aiheuttavat pitkäkestoisia ja tuhoisia vaikutuksia siviileille. 

Humanitaaristen järjestöjen mukaan ainakin viidennes suutareista voi räjähtää, jos niihin kosketaan vuosiakin myöhemmin. 

NYT:n mukaan arviolta 56 500–86 500 siviiliä on kuollut rypälepommien vuoksi toisen maailmansodan jälkeen. 

Ovatko rypälepommit kiellettyjä? 

Rypälepommien toimittaminen Ukrainaan ei olisi sotarikos. 

Yli sata maata on kuitenkin allekirjoittanut sopimuksen, jossa kielletään rypälepommien valmistus, käyttö, siirto ja varastointi. Yhdysvallat, Venäjä ja Ukraina eivät kuulu sopimuksen piiriin. 

Ukraina on sanonut, että se käyttäisi rypälepommeja harkitusti, koska se taistelee omalla maallaan. Lisäksi Ukraina on huomauttanut, että monet etulinja-alueet on jo nyt laajalti miinoitettu. 

NYT:n mukaan Venäjä on jatkuvasti lisännyt sodan aikana rypälepommien käyttöä. Myös Ukrainan kerrotaan käyttäneen niitä. 

Lue myös:

    Uusimmat