Venäjä on onnistunut heikentämään lännen toimittamien aseiden tehoa Ukrainassa – taustalla elektroninen sodankäynti

Ukrainan sisäministeri jakoi hurjan videon: Venäjä tuhoaa liikkuvan poliisiauton 0:28
Katso video: Ukrainan sisäministeri jakoi hurjan videon – Venäjä tuhoaa liikkuvan poliisiauton.

Eletronisella sodankäynnillään venäläiset ovat häirinneet muun muassa gps-signaaleja.

Venäjä on elektronisella sodankäynnillään heikentänyt länsimaiden Ukrainalle toimittamien aseiden tehoa merkittävästi, kirjoittaa Washington Post. Lehti on haastatellut muun muassa korkea-arvoisia ukrainalaisvirkamiehiä sekä saanut nähdäkseen Ukrainan tekemiä luottamuksellisia sisäisiä arvioita.

Venäläisten on onnistunut häiritä muun muassa gps-signaaleja, joita jotkin asejärjestelmät ja ammukset käyttävät. Tämän johdosta ukrainalaiset ovat esimerkiksi lopettaneet yhdysvaltalaisten Excalibur-tykistöammusten käytön, ja Yhdysvallat on sittemmin lopettanut kyseisten ammusten toimittamisen.

Venäjä on onnistunut lisäksi häiritsemään muun muassa osaa Himars-raketinheittimissä käytettävistä ammuksista.

Esimerkiksi Excalibur-ammusten osumatarkkuus laski kuukausien ajan, ja lopulta niistä vain alle kymmenen prosenttia osui kohteisiinsa.

Himarsien kohdalla ammukset puolestaan voivat ohittaa kohteensa jopa yli 15 metrillä. Jos Himarsilla pyritään tuhoamaan esimerkiksi ponttonisilta, voivat sen ammukset täten osua sillan sijaan veteen.

Osaa ongelmista ratkottu päivityksin

Joissain tapauksissa aseiden kanssa esiintyneitä ongelmia on saatu ratkottua esimerkiksi valmistajalta saadun päivityksen avulla. Esimerkiksi gps-pohjaisiin JDAM-ammuksiin tehtiin päivitys, jonka avulla ukrainalaiset ovat voineet jatkaa niiden käyttöä.

Britannian toimittamat Stormshadow-ohjukset ovat puolestaan ukrainalaislähteiden mukaan osoittautuneet vähemmän alttiiksi Venäjän häirintäyrityksille. Myös yhdysvaltalaisten toimittamat ATACMS-ohjukset ovat toistaiseksi näyttäneet tehonsa.

Kissa ja hiiri -leikki kuitenkin jatkunee, kun ukrainalaiset ja venäläiset pyrkivät innovoimaan uusia menetelmiä heikentääkseen toistensa sotilaallista kyvykkyyttä. Ukrainalaiset sanovat lehden mukaan odottavansa, että nyt taistelukentällä toimivien aseiden teho niin ikään romahtaa vuoden sisällä.

Venäjä sekoittanut hävittäjien järjestelmiä

Venäjän elektronisen sodankäynnin kyvykkyydestä on kirjoitettu ennenkin, mutta Washington Postin näkemät asiakirjat sisältävät aiemmin raportoimattomia yksityiskohtia siitä, missä määrin Venäjän häirintä on estänyt länsimaisten aseiden käyttöä.

Lehden yhdysvaltalaisen virkamieslähteen mukaan Venäjä on laajentanut elektronista sodankäyntiään entisestään. Hän kuitenkin tähdensi Yhdysvaltain varmistavan jatkossakin, että Ukrainalla on tarvittavat valmiudet toimiakseen tehokkaasti.

Lehden mukaan Venäjän kyky taistella teknologisesti kehittyneitä ammuksia vastaan on ollut yksi keskeisistä syistä, miksi Venäjän joukot ovat päässeet jälleen etenemään rintamalla.

Ukrainalaislentäjät ovat niin ikään kärsineet elektronisesta sodankäynnistä, sillä venäläiset ovat onnistuneet esimerkiksi sekoittamaan koneiden navigaatiojärjestelmiä. Tälle toivotaan kuitenkin mahdollista ratkaisua, kunhan Ukraina saa nykyaikaisia F-16-hävittäjiä liittolaisiltaan.

Lue myös:

    Uusimmat