Mainos

Velkoja otetaan edelleen surutta

Velkaneuvoja Juha Neuvonen, Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungin velkaneuvoja Juha Neuvosen mukaan ylivelkaantuminen maassamme on yleistynyt ja erityisesti erilaisten kulutusluottojen käyttö riistäytynyt käsistä.

-Tällä hetkellä näyttää siltä, että niin nuoret, perheelliset kuin eläkeläisetkin velkaantuvat yhä enemmän. Velkoja on opittu käyttämään ja niitä käytetään aika suruttomasti, Neuvonen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Neuvosen mukaan sekä velkamäärät että velkasummat ovat kasvaneet. Lainat vaihtelevat summiltaan muutamista kymmenistä euroista kymmeniin tuhanisiin.

-On hyvin tavanomaista, että lainoja on 20-30, joillakin on ollut jopa yli sata kappaletta.

Neuvonen pitää lainojen määrän kasvua huolestuttavana.

-Ongelmahan näissä lainojen kappalemäärissä on nimenomaan se, että kun lainoja on nyt vaikka se 20, niin normaalikuukausitulot eivät millään riitä näiden luottojen lyhentämiseen.

Neuvonen näkee myös ihmisten asenteissa parantamisen varaa.

-On ikävä ilmiö, että varsinkin nuorilla on tällainen hällä väliä -mentaliteetti, että: "Ei se haittaa että mulla ei oo luottotietoja, eihän mun kaverillakaan ole. Ja jos en saa rahaa, niin sit haen sossusta."

Neuvonen muistuttaa, että velkaantuminen onnistuu yhdessä yössä, mutta velkojen järjesteleminen ei, vaan saattaa vaatia jopa vuosien työn.

-Kehotan ihmisiä suunnittelemaan omaa talouttaan. Ja se ei ole sen kummempaa, että otetaan kynä ja paperia, mietitään omat tulot sekä asiat, jotka täytyy maksaa, ykkösenä aina vuokra. Suomen ilmasto ei suosi ulkona asumista, joten asunnosta kannattaa pitää kiinni.

Neuvonen toteaa myös, että velkaantumisesta on nykyään ulospääsy kaikille, ainakin pitkällä tähtäimellä.

-Velathan vanhenee nykyään Suomessa 15 tai 20 vuodessa, jos ne on mennyt ulosottoon, joten viimeistään silloin niistä pääsee eroon. Mutta järjestelyn kautta niistä voi päästä eroon jo puolet lyhyemmässä ajassa, jopa muutamassa vuodessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.