Ex-puolison asuntoon murtautunut mies juoksi poliiseja päin veitsi kädessä Oulussa ja yritti iskeä – hovioikeus korotti tuomiota

Rovaniemen hovioikeus on korottanut poliiseja kohti veitsi kädessä Oulussa juosseen miehen tuomiota.

Poliisi sai joulukuussa 2021 kotihälytystehtävän Kaukovainiolla sijaitsevaan kerrostaloon, jossa mies oli murtautunut entisen puolisonsa asuntoon. Kaksi poliisia etsi miestä piha-alueelta, kun toinen heistä huomasi tämän ovisyvennyksessä isokokoinen veitsi kädessään.

Oulun käräjäoikeuden mukaan mies lähti juoksemaan poliiseja kohti, jolloin toinen heistä perääntyi ja toinen suojautui talon rappukäytävään, minkä jälkeen mies löi ulko-oven lasiin veitsellä. Pysäyttääkseen miehen ulkona ollut poliisi ampui häntä reiteen.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet kahdesta poliisiin kohdistuneesta murhan yrityksestä, mutta tuomitsi miehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Hovioikeudessa syyttäjä vaati, että mies tuomittaisiin lisäksi kahdesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli lyödä poliiseja veitsellä ja teot jäivät yritykseksi miehestä riippumattomista syistä.

Rapun ovi esti osuman

Hovioikeuden mukaan miehen syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ulos jääneen poliisin osalta tulee hylätä. Hovioikeuden mukaan esitetyt seikat eivät tukeneet käsitystä, että miehen tarkoituksena olisi ollut vahingoittaa poliisia veitsellä tai ainakaan teko ei edennyt konkreettisen vaaran asteelle.

Rappukäytävään suojautuneen poliisin osalta hovioikeus katsoi, että syytetyn tarkoituksena oli vahingoittaa häntä veitsellä. Hovioikeuden mukaan rapun oven lasi esti veitseniskujen osumisen poliisiin, joten teko estyi syytetyn näkökulmasta satunnaisista syistä.

– Teossa on käytetty teräasetta, ja ottaen huomioon useat lyöntiyritykset ja niiden voimakkuus sekä se, että hyökkäys on kohdistettu virkatehtäväänsä suorittavaa poliisia kohtaan, tekoa on pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Hovioikeus tuomitsi Johan Henrik Sallisen, 36, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänelle määrättiin 120 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Lue myös:

    Uusimmat