Veikkausliigan maalitykki Roope Riski ei halua juhlia mestaruutta aivan vielä – "Olisi se vähän antikliimaksi"

35:32
Veikkausliigaan ja Suomeen palannut Roope Riski johtaa maalipörssiä ja on johdattamassa HJK:ta mestaruuteen. Tulosruutu tapasi Riskin viime viikolla.

Veikkausliigan maalipörssiä johtava HJK:n ykköshyökkääjä Roope Riski ei haluaisi päättää kautta runkosarjaan, vaikka joukkueelle se tarkoittaisi käytännössä varmaa mestaruutta.

Veikkausliigan loppusarjojen kohtalo on koronasyksyn aikana roikkunut pitkään ilmassa. Lopullinen päätös niiden pelaamisesta tehdään tänään Palloliiton hallituksen kokouksessa, jolla on käsiteltävänään liigahallituksen suunnitelma venyttää kautta aina marraskuun loppuun asti.

Pelaajan näkökulmasta kauden jatkaminen lienee lähes aina ykkösvaihtoehto. Sitä se on myös HJK:n maalitykille Roope Riskille, vaikka pelien keskeyttämien runkosarjaan takaisi seuralle mestaruuden lähes varmuudella.

– Totta kai mä haluan pelata. Pelaaminen on aina kivempaa kuin treenaaminen. Katsotaan, mitä käy, Riski kommentoi Tulosruudulle.

– Terveys on kaiken a ja o.  Mutta jos se on kunnossa, niin totta kai halutaan pelata. Olisi se vähän antikliimaksi, että kausi loppuu, ja kerrotaan, että "te olette voittaneet mestaruuden". Totta kai pelaajana haluaa aina pelata.

Riski sanoo ymmärtävänsä kuitenkin hyvin myös kolikon kääntöpuolen. Loppusarjojen pelaamisesta ja kauden venymisestä on muodostumassa seuroille taloudellinen rasite.

– Pitää ymmärtää Suomessa myös resurssit. Siinä on monelle joukkueelle hyvä sauma säästää rahaa. Myös ihmisten turvallisuus on tärkeää – jos se vaarantuu, sitten pitää kyllä lopettaa.

– Me emme päätä niistä asioista, vaan niistä päättävät jotkut muut. Toivotaan, että sieltä tulee fiksu ratkaisu.

"Se harppaus oli aika iso nuorena poikana"

Aiemmin luonnonlapsen maineessa ollut turkulainen on osannut koko uransa ajan jättää turhat huolet sivurooliin. Ominaisuudesta on ollut apua kirjavan uran varrella.

– Aina olen uskonut siihen, että asiat järjestyvät kyllä ja menevät niin kuin niiden kuuluu mennä.

Italian, Norjan, Saksan, Itävallan ja Kreikan eri sarjoissa kiertänyt 29-vuotias hyökkääjä on nähnyt urallaan paljon, eikä elämä jalkapalloammattilaisena ole ollut aina helppoa.

– Ura on aika lailla mun näköinen. Jos tuntee mua yhtään, ja joku luettelisi nuo maat ja jengit, niin osaisi varmaan yhdistää mut siihen uraan. Olin nuorempana varsinkin sellainen, että halusin nähdä ja kokea paljon eri paikkoja, Riski kertaa.

– Ei se ollut mitenkään niin suunniteltua, että tulen kiertämään niin monta eri paikkaa ja eri jengiä, se on vain mennyt niin. On tullut tilaisuuksia vaihtaa joukkueita joko hyvien tai huonojen suoritusten jälkeen, ja olen aina tarttunut niihin.

Ensimmäinen tilaisuus koitti elokuussa 2011, kun italialaisseura Cesena halusi teini-ikäisen TPS-kärjen riveihinsä. Siirto tapahtui pikaisesti.

– Muutin sinne yhden päivän varoitusajalla. Pakkasin vain kamat, jotka mahtuivat mukaan. Siihen mä en kyllä ollut valmis. Se harppaus oli aika iso nuorena poikana, Riski muistelee.

Jälkikäteen ajateltuna Riski sanoo olleensa Italiassa liian kärsimätön, kun olisi pitänyt vain jatkaa nöyrää työntekoa ja omiin kykyihinsä uskomista.

– Olin sellainen, joka halusi kaiken heti, mikä on aika tyypillistä nuorelle pelaajalle.

 – Tosin ei kaikkia vastoinkäymisiä voi kuitenkaan pelkän junnumaisuuden piikkiin laittaa. Esimerkiksi Itävallassa olin ensimmäisenä vuonna Pöltenin paras maalintekijänä. Toisena vuonna koutsi sanoi harjoituskauden ensimmäisenä päivänä, että en saa minuuttiakaan peliaikaa tänä vuonna. Joskus ei vain henkilökemiat kohtaa tai pelityyli ei natsaa uuden koutsin kanssa, Riski tuumaa.

Tammikuussa takaisin Suomeen ja HJK:n riveihin siirtynyt Riski ei haikaile enää takaisin ulkomaille.

– Ei mulle jäänyt sieltä reissusta sellaista oloa, että pitäisi mennä hakemaan sieltä enää mitään. Olen tosi tyytyväinen ja kiitollinen siitä, mitä ulkomailta olen saanut. Sain mitä ansaitsin, eikä jäänyt siinä mielessä mitään hampaankoloon.

– Totta kai raha puhuu aina. Jos joku lyö kunnon köntän rahaa tiskiin, niin pakko sitten on lähteä, Riski sanoo naureskellen, mutta vakavoituu nopeasti.

– Mä olen sitoutunut tänne HJK:hon ja sen sanoin jo ennen kuin tulin, että jos tulen, haluan sitoutua moneksi vuodeksi.

"Täydellinen paikka"

Riski johtaa Veikkausliigan maalitilastoa 14 osumallaan. HJK on Suomen cupin mestari ja vahvasti matkalla liigamestaruuteen. Nopean ja terävävaistoisen hyökkääjän paluuta kotimaahan voi kuvailla onnistuneeksi.

– Olen tullut parempana pelaajan takaisin Suomeen ja nyt haluan voittaa täällä. On lähtenyt kulkemaan hyvin. Mä olen hienossa kaupungissa ja hienossa seurassa, Riski tuumii.

– Nyt olen saanut konkreettisesti kokea, millaista on pelata futista huippuseurassa ja voittaa viikosta toiseen. Jos katsoo mun seuroja ulkomailla, niin periaatteessa joka pelissä otti turpaan tai taisteli tasapelin sieltä sun täältä ja voitti ehkä kerran kuussa, jos kävi hyvä tuuri.

– Täällä olen saanut olla ison joukkueen ykköshyökkääjä ja voittaa pelejä. Toivottavasti voitetaan mestaruuksia ja cupeja vielä enemmän. Tämä on täydellinen paikka mulle tällä hetkellä.

Kotimaan menestyksen lisäksi Riskin unelmana olisi saavuttaa jotain erityistä Euroopan kentillä nimenomaan HJK:n kanssa.

– Euromenestys voisi olla huipennus omalle uralle. Mulla on muutama vuosi sopimusta jäljellä, ja jos sellaisen pystyisi kokemaan… Ehkä se on se, mitä mä haluaisin ulkomailla vielä kokea, että HJK:n kanssa voittaisi jotain, Riski haaveilee.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja