Mainos

Väyrynen haluaa luonnonvaroista lisäpotkua kehitysyhteistyöhön

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa Kepassa on arvosteltu muun muassa sitä, ettei ohjelmaluonnoksessa aseteta kunnollisia tavoitteita kehityspolitiikalle.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) haluaa tuoda kehitysyhteistyöhön entistä enemmän luonnontaloudellista näkökulmaa.

Väyrynen on esitellyt medialle pohjapaperia hallituksen uudeksi kehityspoliittiseksi ohjelmaksi. Lähtökohtana on, että esimerkiksi ympäristöhankkeet ja metsätaloudellinen toiminta suunnataan niin, että ne poistavat sekä suoraan että välillisesti köyhyyttä.

Ohjelmaluonnoksen mukaan esimerkiksi metsätaloudella voidaan torjua ilmastonmuutosta, koska kunnolla hoidettu ja hyödynnetty metsä sitoo hiiltä enemmän kuin luonnontilainen. Metsätaloutta kehitettäessä voidaan suoraan poistaa köyhyyttä ja synnyttää samalla kestävää taloudellista kehitystä, joka poistaa köyhyyttä myös välillisesti.

Myös uusiutuvan energian ja erityisesti bioenergian tuottaminen tarjoaa työtä ja toimeentuloa kehitysmaiden väestölle. Niin ikään paikallisen uusiutuvan energian kytkemisellä metsätalouden kehittämiseen synnytetään kestävää kehitystä, ohjelmaluonnoksessa todetaan.

Suomen kehitysavun kohdemaat jäävät entiselleen. Esimerkiksi Vietnamin osalta on kuitenkin tarkoitus arvioida, onko maan vahvan taloudellisen kehityksen vuoksi syytä siirtyä hallitustenvälisestä pitkäaikaisesta kehitysyhteistyöstä muihin yhteistyön muotoihin.

Kehysrahat kuntoon

Ohjelman rahapuoli voi aiheuttaa vielä tuskan hetkiä valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle (kok.). Kaikesta päätellen Väyrynen ei aio tulla kevään kehysriihestä ulos ilman kehitysyhteistyörahojen tuntuvaa lisäystä.

Ministeri sanoi pitävänsä ehdottomana sitä, että Suomen sitoumuksesta nostaa kehitysavun BKT-osuus 0,51 prosenttiin vuonna 2010 pidetään kiinni.

Väyrysen näkemys on, ettei Suomi voi viimeaikaiselta talouskehitykseltään suotuisimpana EU-maana mitenkään livetä EU:ssa antamastaan sitoumuksesta, muuten omistaan alkavat lipsua muutkin.

-Siellä sitten ensi keväänä kehysriihessä mitataan se poliittinen tahto, kun on kysymys rahasta.

Kepa huolissaan

Kansalaisjärjestöissä ohjelmaluonnos ei ole herättänyt riemua, vaan pikemminkin suurta huolta.

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa Kepassa arvostellaan muun muassa sitä, ettei kehityspolitiikalle aseteta kunnollisia tavoitteita. Konkreettisia lukuja ohjelmasta ei juuri löydy. Myös muun muassa kauppa- ja maatalouspolitiikan vaikutukset on Kepan mukaan sivuutettu.

Erityistä huolta on kannettu ohjelman käsittelyn tiukasta aikataulusta. Järjestöille ja muille ministeriöille on annettu aikaa lausunnoille vain viikon verran eli ensi tiistaihin.

Väyrynen sanoo tulleensa luvanneeksi eduskunnalle, että se voisi käsitellä asiaa jo lokakuun aikana, ehkä ajankohtaiskeskusteluna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.