Mainos

Vauvalle väkivallasta 9 luunmurtumaa - vanhempia ei tuomittu

Elokuussa 2009 hieman yli kuukauden ikäinen tyttövauva tuotiin rutiinikäynnille neuvolaan. Vauvan vasemmasta poskesta löytyi suurehko mustelma.

Kuukauden kuluttua koitti lapsen toinen neuvolakäynti. Vauvan vasen käsi aristi ja oikeassa poskessa sekä nenän vieressä oli "rokahtuma". Kun vauva lähetettiin tarkempiin tutkimuksiin, vammojen laajuus alkoi selvitä.

Yhdeksän murtumaa ja yksi murtumaepäily useissa pitkissä luissa, raajoissa ja vartalolla.

Lääkärit: Vammat eivät synny itsestään

Lääkäreiden mukaan kaksikuinen vauva voi saada vastaavia vammoja ainoastaan "suurienergisen vammanvoiman" seurauksena, esimerkiksi auto-onnettomuudessa ilman turvalaitteita tai kirjahyllyn kaatuessa vauvan päälle. Sellaisesta vanhemmat eivät ole kuitenkaan kertoneet, eikä lasta ollut toimitettu sen vuoksi hoitoon.

Toinen mahdollinen vammojen selittäjä on vauvaan useammalla eri kerralla kohdistettu ulkoinen väkivalta. Lääkärinlausunnon mukaan vammat olivat syntyneet 2-4 viikon ajanjakson aikana.

Lapsi otettiin huostaan ja tapauksesta tehtiin rikosilmoitus. Lapsen vanhempia vastaan nostettiin syyte törkeästä pahoinpitelystä, jota käsiteltiin Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa noin puolitoista vuotta epäillyn teon jälkeen.

Sekä käräjäoikeus että Rovaniemen hovioikeus jättivät vanhemmat tuomiotta.

Lapsi ei voi kertoa itse

Vauva oli ollut syntymänsä jälkeen ainoastaan vanhempiensa hoidossa, mutta molemmat kiistivät pahoinpidelleensä lasta. Syyte hylättiin, koska syyttäjä ei osannut osoittaa tarkalleen, miten vammat olivat syntyneet tai kumpi vanhemmista olisi syyllistynyt tekoon.

Rovaniemen hovioikeus perustelee tänään annettua tuomiota seuraavasti:

"Tässä tilanteessa ei jää järkevää epäilyä siitä, etteikö toinen vanhemmista tai vanhemmat yhdessä ole pahoinpidelleet [vauvaa]. Kun on jäänyt selvittämättä, kumpi vanhemmista on pahoinpidellyt lasta tai että he olisivat tehneet niin yhdessä, syyte törkeästä pahoinpitelystä on hylättävä."

Vapauttava tuomio oli yksimielinen.

"Hämmästyttävä kyky parantua"

Lapsen edunvalvoja, varatuomari Seppo Pirttikoski harkitsee hakevansa hovioikeuden tämänpäiväiseen tuomioon valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Virallinen syyttäjä ei yhtynyt asianomistajan valitukseen enää hovioikeusvaiheessa, joten edunvalvoja on valituksensa kanssa yksin.

Pirttikosken arvion mukaan vapauttava tuomio ei vaikuttane lapsen huostaanottopäätökseen. Vauva on jo parantunut kivuliaista vammoistaan.

- Kokemuksiinsa nähden asianomistaja voi hyvin. Lapsilla on hämmästyttävä kyky parantua, Pirttikoski sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.