Mainos

Vatsahaava syntyy myös perimästä

Vatsahaavan syntyyn vaikuttavat sekä perimä että ulkoiset tekijät, käy ilmi suomalaisten tekemästä tutkimuksesta, joka julkaistiin American Medical Associaton's Archives of Internal Medicine -lehden uusimmassa numerossa.

Ismo Räihän Turun yliopistossa johtaman tutkimusryhmän mukaan vatsahaavan syntyyn vaikuttavat mm. tupakointi ja stressi sekä kipulääkkeiden säännöllinen käyttö.

Räihän johtamaan tutkimukseen osallistui 13 888 samaa sukupuolta olevaa kaksosparia. Tutkimuksessa selvitettiin, miten pohjukaissuolen haavauman ja vatsahaavan syntyyn vaikuttaa toisaalta perimä, toisaalta perheen olosuhteet.

Tutkimuksen mukaan perimä selitti vatsahaavoista 39 prosenttia ja ympäristötekijät 61 prosenttia. Miehillä vatsahaavan aiheuttaneita ympäristötekijöitä olivat mm. tupakointi ja stressi, naisilla taas kipulääkkeiden säännöllinen käyttö.

Aiemmissa tutkimuksissa suurimman osan saman perheen jäsenillä esiintyvistä vatsahaavoista on selitetty johtuvan sekä perimästä että perheen olosuhteista. Räihän johtaman tutkimuksen mukaan taas kaikkiin perheenjäseniin vaikuttavilla ulkoisilla tekijöillä ei ole taudin synnyssä merkittävää roolia.

Vaikka vatsahaavaa esiintyy miehillä useammin kuin naisilla, tutkijoiden mukaan "perimän ja ulkoisten tekijöiden merkityksen suhde on molemmilla sukupuolilla sama".

Tutkimuksessa ei eroteltu toisistaan pohjukaissuolen haavaumaa ja vatsahaavaa, joiden syntyyn "vaikuttavat luultavasti erilaiset tekijät", sanottiin selonteossa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.