"Vatsaa litistävä" tanssi villitsee somessa – veivaamisella karu kääntöpuoli

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Älä laihduta turhaan. Helppo narukikka paljastaa, onko painonpudotukselle tarvetta.

TikTokissa hurjaan suosioon nousseet tanssivideot lupaavat litistää vatsan nopeasti. Amerikkalaiset asiantuntijat pitävät hyvänä, että ihmisiä kannustetaan liikkumaan. Trenditreeni voi kuitenkin vahingoittaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä.

Onko yksi tanssiliike litteän vatsan salaisuus?

TikTok-käyttäjä @janny14906 julkaisee tilillään miljoonia katselukertoja keränneitä videoita, joiden perusteella vastauksen voisi päätellä olevan kyllä. 

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Tilin maaliskuussa perustanut, ilmeisesti valmentajana työskentelevä Janny kertoo videoillaan, että voimakas alavatsaan kohdistuva työntöliike vähentää nopeasti vatsarasvaa – ja vieläpä ilman ruokavaliomuutoksia.

Väite kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Sanonta pitää tässä tapauksessa hyvin todennäköisesti paikkansa. Rasvaa ei nimittäin voi polttaa yhdestä haluamastaan kohdasta edes täsmäliikkeillä eikä myöskään syömällä mitä sattuu.

Raju liike voi vahingoittaa selkää

Videoilla esitellyn liikkeen tehokkuus ei kuitenkaan ole täysin tuulesta temmattu, ja monet sometrendiin hurahtaneet ovat kertoneet onnistuneensa pienentämään vyötärönympärystään tanssin ansiosta.

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Lantiontyöntö kohdistuu alaselän ja vatsan lihaksiin, millä voi olla niitä vahvistava vaikutus hallitusti tehtynä. Rasvanpolttoa ei voi ohjata vain vatsan seudulle, mutta liikunnan lisääminen toki auttaa painonpudotuksessa.

Lisääntyneen energiankulutuksen vuoksi "vatsatanssi" voi myös hoikentaa. Hauska tanssi, jota varten ei tarvitse kuin heilutella keskivartaloaan, saattaa innostaa paljon paikoillaan olevia liikkumaan. 

Hittitanssissa selkä- ja vatsaliikkeisiin kohdistuva liike on kuitenkin villi, mikä vähentää sen tehokkuutta, kunto-ohjaaja Erin Schirack sanoo USA Todaylle. Pahimmillaan rajusta lantiontyönnöstä innostuminen voi johtaa selkävammoihin, varoittaa personal trainer Morit Summers.

Oikean tekniikan löytää helposti tekemällä liikkeen seinää vasten: Seiso parinkymmenen sentin päässä seinästä lantion levyisessä haara-asennossa. Anna yläselän levätä seinää vasten ja säilytä alaselän luonnollinen notko. Vedä sitten napa kiinni selkärankaan ja paina hellävaraisesti alaselkä kiinni seinään, jolloin lantio työntyy eteen.

Mielenterveys koetuksella

Janny väittää useilla videoillaan, että lantion nytkyttely 5 minuuttia päivässä kuukauden ajan hoikistaa, vaikka ihminen söisi mitä. Oikeasti rasva palaa, kun ihminen syö vähemmän kuin kuluttaa.

Liikunta polttaa verrattain vähän kaloreita ja ruokavaliomuutoksia pidetään tärkeimpänä keinona laihduttaa.

Psykologi Şirin Atçeken sanoo Insider-sivustolle, että epärealistisia väittämiä ja ihanteita tarjoavat somesisällöt ovat haitallisia. Saavuttamatta jääneet tulokset voivat pahentaa mielenterveysongelmia, kuten masennusta, ahdistusta, syömishäiriöitä sekä kehonkuvan häiriöitä.

Varsinkin TikTokissa haitat osuvat jo ennestään alttiiseen ryhmään – nuoriin naisiin.

Naista tavoitellut Insider kertoo, ettei hän ole vastannut haastattelupyyntöön.

Entä kapeneeko vyötärö hulaamalla? Testasimme hittivälineen, katso tulokset videolta.

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41

Lue myös:

    Uusimmat