Mainos

Vatikaaniin tulvii kertomuksia paavin ihmeistä

Puolitoista miljoonaa ihmistä seurasi edesmenneen paavin Johannes Paavali II:n julistamista autuaaksi Vatikaanissa. Osa pyhiinvaeltajista leiriytyi Pietarinkirkon aukiolle jo sunnuntain vastaisena yönä.

Eri puolilla näkyi julisteita, joissa oli puolalaissyntyisen paavin kuva ja hänen kuuluisat sanansa Älkää pelätkö. Jotkut pyhiinvaeltajat kantoivat Puolan lippuja.

- Kunpa saisin elää siihen saakka, että hänet julistetaan pyhimykseksi, sanoi yksi kymmenistätuhansista puolalaisista pyhiinvaeltajista Stanislaw Motyka, 62.

Autuuttaminen on viimeinen askel ennen pyhimykseksi julistamista, joka edellyttää kahta ihmettä.

Ensimmäinen ihme tapahtui pian paavin kuoleman jälkeen kesäkuussa 2005. Ranskalainen nunna Marie Simon-Pierre Normand kertoi parantuneensa Parkinsonin taudista, kun hän oli rukoillut edesmennyttä paavia.

Sen perusteella paavi Benedictus XVI saattoi julistaa edeltäjänsä autuaaksi.

Vatikaanin odotetaan vahvistavan seuraavan ihmeen pian, koska tutkinnassa on jo satoja ihmekertomuksia. Niissä on useimmissa kyse erilaisista parantumisista, joita lääkärit eivät ole voineet selittää.

Kohu Zimbabwen presidentin osallistumisesta

Messuun osallistui useita kuninkaallisia, pääministereitä ja presidenttejä. EU:ta edustivat presidentti Herman Van Rompuy ja komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso.

Yhdysvallat lähetti messuun vain suurlähettiläänsä, mitä tulkittiin presidentti Barack Obaman suunnanmuutokseksi. Johannes Paavali II:n hautajaisissa olivat sekä silloinen presidentti George W. Bush että hänen edeltäjänsä Bill Clinton.

Vatikaaniin oli päässyt myös Zimbabwen presidentti Robert Mugabe, jolla on matkustuskielto EU-maihin. Häntä syytetään ihmisoikeusrikoksista ja vaalivilpistä.

Mugabe saattoi matkustaa Roomasta Pietarinkirkkoon, koska Vatikaani ei ole EU:n jäsen ja Vatikaani on solminut kauttakulusta sopimuksen Italian kanssa.

Kaikilla mailla, joilla on diplomaattiset suhteet Pyhään istuimeen, on oikeus lähettää edustajansa Vatikaanin tapahtumiin. Mugabe osallistui myös paavin hautajaisiin vuonna 2005 - ja kätteli prinssi Charlesia, mistä nousi kohu.

Puola perui suuren vappumarssin

Vatikaanissa oli noin 80 000 puolalaista, ja kymmenettuhannet ihmiset juhlivat myös eri puolilla Puolaa.

Kotien ikkunat oli koristeltu edesmenneen paavin muotokuvilla ja Puolan lipun väreillä. Varsovassa ja Krakovassa autuaaksi julistamista seurattiin videonäytöiltä.

- Tämä oli tänne tulemisen vaivan arvoista. Oli hienoa kokea messu muiden kanssa eikä vain katsoa sitä televisiosta, sanoi 20-vuotias Anna värjötellessään sateenvarjon alla.

Paavia muisteltiin myös hänen synnyinkaupungissaan Wadowicessa.

- Tämä on suuri ilo. Ystäväni, jonka kanssa kävin koulua, on autuutettu, sanoi 90-vuotias Eugeniusz Mrotz.

Puolan suurin ammattiliitto perui vappumarssinsa Varsovassa kunnianosoituksena autuuttamiselle.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.