Väsynyt kuljettaja koituu kymmenien kohtaloksi

Kymmeniä ihmisiä kuolee vuosittain liikenneonnettomuuksissa kuljettajien väsymyksen takia.

Esimerkiksi vuonna 2010 sattui kaikkiaan 204 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta, joista 38 onnettomuutta tapahtui kuljettajan nukahtamisen, väsymyksen tai alentuneen vireystilan takia, selviää Liikenneturvan tilastoista.

Liikenneturvan tilastot perustuvat tutkijalautakuntien tutkimiin onnettomuuksiin, joissa henkensä on menettänyt vähintään yksi ihminen.

Niin sanottujen väsymysonnettomuuksien määrä laski vuodesta 2006 muutaman prosenttiyksikön, mutta palasi lähes entisiin lukuihinsa vuonna 2010. Vaikka kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on kokonaisuudessaan laskenut viime vuosina, on väsymysonnettomuuksien suhteellinen osuus pysynyt lähes samana.

Unitutkija, tutkimusprofessori Mikael Sallinen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että väsyneenä ajamisen riskiryhmään kuuluvat erityisesti nuoret miehet.

– Nuoret miehet ajavat paljon yöllä ja heillä on vähän ajokokemusta. Yhdessä nämä kaksi tekijää selittävät nuorten miesten onnettomuusriskiä.

Yöllä ajaessa onkin moninkertainen riski ajaa onnettomuus kuin päivällä. Se johtuu Sallisen mukaan siitä, että ihmisen vireyden vuorokausirytmi on sellainen, että ihminen on huomattavasti väsyneempi öisin kuin päivisin.

– Jos ajaa yöllä pari tuntia yhtäjaksoisesti autoa, niin se vastaa hyvin helposti sitä kuin ajaisi päivällä 0,5-1 promillen humalatilassa, Sallinen vertaa.

Pienten lasten vanhemmat riski liikenteessä

Unitutkija huomauttaa, että täysin turvallista ajaminen ei ole kuitenkaan edes keskellä kirkasta päivää.

– Yöajamisen lisäksi iltapäivällä onnettomuuden riski kasvaa. Ihmisillä on 12 tunnin rytmi vireydessä ja meille tulee luontaisesti väsymyspiikki iltapäivällä. Siksi rattiin nukahtaminen on riski myös iltapäivällä.

Sallisen mukaan nuorten miesten lisäksi pienten lasten vanhemmat ajavat autoa usein liian väsyneenä.

– Tästä ei ole tilastotietoa, mutta viime aikoina on tullut esille, että itkuisten ja huonosti nukkuvien lasten vanhemmat saattavat ajaa hyvin väsyneenä päivällä autoa.

Riskiryhmään kuuluvat myös pitkää työpäivää tai vuorotyötä tekevät ihmiset.

– Hyvä on huomioida sekin, että vähäinen alkoholin määrä yhdistettynä väsyneeseen vireystilaan lisää myös onnettomuuden riskiä.

Sallinen korostaa, että onnettomuusriskiin vaikuttavat myös kuljettajista riippumattomat seikat, kuten ajoreitti.

– Jos ajaa liian yksitoikkoista tietä, kuten moottoritietä, niin väsymys voi tulla esille varsinkin silloin, jos taustalla on muita väsyttäviä tekijöitä. Yksitoikkoinen ajoreitti ikään kuin provosoi väsymyksen esille. Sen sijaan mutkikas tie on itsessään on vireyttävä tekijä ja pitää kuljettajan valppaana, Sallinen vertaa.

Lue myös:

    Uusimmat