Väsymys, turvotus, jatkuva sairastelu – nämä 7 hälytysmerkkiä kertovat proteiinin puutteesta

Proteiinin puutteesta kärsivät Suomessa erityisesti pitkäaikaissairaat sekä vanhukset.

Runsasproteiininen ruokavalio on ollut viime vuosina trendikäs vaihtoehto terveydestään huolehtiville ja laihduttajille. Tuoreen tutkimusanalyysin mukaan runsaasti proteiineja, erityisesti kasviperäisiä proteiineja, sisältävä ruokavalio edistää myös pitkäikäisyyttä.

Suositusten mukaan ihmisen tulisi saada 10–20 prosenttia päivittäisestä energiansaannistaan proteiineista. Useimmat suomalaiset saavat ruokavaliostaan päivittäin enemmän proteiinia kuin tarvitsisivat. Proteiinin puutteesta kärsivät erityisesti pitkäaikaissairaat sekä vanhukset, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Seuraavat merkit voivat kertoa riittämättömästä proteiinin saannista.

1. Turvotus

Turvotus on yksi yleisimmistä proteiinin puutteen oireista. Turvotusta esiintyy tällöin erityisesti vatsassa, jaloissa ja käsissä. 

Riittämätön proteiinin saanti aiheuttaa turvotusta, sillä veressä kiertävät proteiinit estävät nesteitä kerääntymästä kudoksiin, kertoo WebMD-sivusto.

2. Mielialavaihtelut

Monet aivojen tärkeistä välittäjäaineista ovat aminohappoja, joista proteiinit rakentuvat. Liian vähäinen proteiinin saanti voi johtaa siihen, ettei elimistö kykene valmistamaan riittävästi välittäjäaineita, kuten dopamiinia ja serotoniinia. Tämä saattaa aiheuttaa mielialavaihteluita, masentuneisuutta ja aggressiivisuutta.

3. Iho-, hius- ja kynsiongelmat

Ihosta, hiuksista ja kynsistä löytyy proteiineja, kuten elastaania, kollageenia ja keratiinia. Proteiinien puute ruokavaliossa voikin johtaa hiusten ohenemiseen, ihon kuivumiseen ja kynsinauhojen repeilyyn. Myös muutokset hiusten, ihon ja kynsien värissä voivat johtua proteiinin vähäisestä saannista.

Riittämätön kollageenin tuotanto ei aiheuta vain ihon, hiusten ja kynsien rapistumista vaan voi myös hidastaa haavojen paranemista.

4. Väsymys

Niukanlaisesti proteiinia sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa ”aivosumua”, yhdysvaltalainen rekisteröity ravintofysiologi Sarah Mirkin sanoo Prevention-sivustolle. Siinä missä hiilihydraattiähky aiheuttaa väsymystä, proteiinipitoisen ruoan nauttiminen auttaa pitämään vireystilaa yllä.

Väsymys voi johtua myös raudanpuuteanemiasta. Runsaasti rautaa sisältävät ruoat, kuten maksa ja linssit, ovat usein proteiinipitoisia.

5. Heikko olo

Pitkällä aikavälillä vähäinen proteiinin saanti johtaa lihasmassan vähenemiseen, mikä puolestaan heikentää liikunta- ja toimintakykyä sekä kehonhallintaa. Tämä lisää kaatumisten ja murtumien vaaraa.

6. Sairastelu

Liian vähäinen proteiininsaanti altistaa infektiosairauksille. Veren aminohapot – jotka siis koostuvat proteiineista – auttavat immuunijärjestelmää valmistamaan taudinaiheuttajia vastaan taistelevia vasta-aineita.

7. Jatkuva nälkä

Jatkuva näläntunne voi olla seurasta niukasti proteiinia sisältävästä ravinnosta. Tutkimuksissa runsasproteiinisen ruoan on havaittu pitävän hyvin kylläisyyttä ja ehkäisevän nälkää, minkä vuoksi proteiini onkin laihduttajien suosiossa.

Elimistö pystyy kerralla hyödyntämään vain noin 20 grammaa proteiinia. Riittävän saannin turvatakseen jokaisella aterialla kannattaakin syödä jotain proteiinipitoista.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat