Varo tavallisia pyykkimokia – pilaavat vaatteesi

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
Katso videolta, mitä pyykinpesumerkinnät oikeasti tarkoittavat.

Pyykinpesussa moni asia voi mennä pieleen.

Virheet pyykkiä pestessä lyhentävät vaatteiden käyttöikää ja pahimmillaan tuhoavat tekstiilit kokonaan. Huffington Post kysyi amerikkalaisilta alan asiantuntijoilta, mitkä ovat tavallisimpia mokia, joita ihmiset tekevät pyykkipäivänä.

Moneenko näistä itse sorrut?

1. Käytät liikaa pesuainetta

Pesuainetta ei kannata annostella silmämääräisesti vaan mitata koneeseen ohjeiden mukainen määrä. Esimerkiksi nestemäisten pesuainepullojen korkki on tarkoitettu annosteluun tai sitten tuotteen mukana tulee siihen sopiva pesupallo.

Ammattisiivoaja ja "siivousvaikuttaja" Jamie Adams sanoo, että liian suuri määrä pyykinpesuainetta voi tehdä vaatteista jopa likaisemmat kuin ennen pesua. Ylenmääräinen vaahto voi hänen mukaansa saada lian tarttumaan vaatteisiin ja koneen sisuksiin.

Lisäksi pestyyn pyykkiin voi jäädä lotraamisen seurauksena pesuainejäämiä. Practical Perfection -blogia ylläpitävä Michael Hansen sanoo, että ajan myötä kertymät voivat tehdä vaatteista jäykkiä ja epämukavia. Pesuainejäämät voivat myös vaikeuttaa tahrojen lähtemistä pesussa sekä ärsyttää herkkää ihoa.

Martat muistuttaa, että liiallinen pesuaineen käyttö myös kuormittaa ympäristöä. Lisäksi se on yksinkertaisesti rahanhukkaa.

2. Laitat tahranpoistajaa pyykkien päälle

Joskus pyykki on niin likaista tai pahanhajuista, että pesuaineen lisäksi tarvitaan tahranpoisto- tai hajustetuotteita. Ne kannattaisi laittaa koneeseen kuitenkin ennen likapyykkiä.

Uudet pyykinpesukoneet on suunniteltu käyttämään vähemmän vettä, minkä vuoksi pyykin päälle annostellut pesuaineet eivät välttämättä liukene kunnolla vaatteisiin. Lopputuloksena pestyssä tekstiilissä saattaa olla pesuainekokkare tai puoliksi sulanut tuoksuhelmi.

3. Unohdat esipesun

Tekstiilit, joissa on pinttyneitä tahroja tai hajuja, kannattaa esikäsitellä ennen pyykinpesukoneeseen viskaamista. Tahrat lähtevät paremmin, jos likaisiin kohtiin on ennen varsinaista pesua pistänyt tahranpoistajaa.

Pahat hajut, kuten urheiluvaatteisiin tarttunut hien löyhkä, kannattaa yrittää poistaa vaatteista tuulettamalla. Aina haiseva vaate ei edes tarvitse varsinaista pesua vaan ympäristöystävällisempi tuulettaminen riittää.

4. Ahdat pyykinpesukoneen liian täyteen

Pyykinpesukonetta ei ole järkevää ahtaa aivan täyteen, vaikka se tuntuisi aikaa ja vettä säästävältä vaihtoehdolta. Liian täydessä koneessa ei ole tilaa pyykkiä pesevälle liikkeelle. Lisäksi toisiaan vasten hinkkaavien vaatteiden kuidut voivat vaurioitua, varoittaa Huffington Postin haastattelema siivousasiantuntija Becky Rapinchuk.

Liian täyteen tungettu pesukone ei myöskään pääse huuhtelemaan vaatteita kunnolla, minkä vuoksi tekstiileihin voi jäädä pesuainejäämiä.

5. Et lajittele likapyykkiä

Kaikkea pyykkiä ei voi pestä sekaisin vaan tekstiilit tulee lajitella värien, materiaalien ja sopivan pesulämpötilan mukaan.

Esimerkiksi punaisia ja valkoisia vaatteita ei kannata pestä samassa koneellisessa, sillä lopputuloksena niistä tulee vaaleanpunaisia. Pahimmilta virheiltä säästyy, kun lajittelee pyykit valkoisiin ja värillisiin.

Vaatteiden ja muiden tekstiilien pesuohjeista löytyy tieto oikeasta pesulämpötilasta. Yleisesti ottaen alusvaatteet, pyyhkeet ja lakanat kannattaisi pestä 60 asteessa, kun taas vaatteet 30–40 asteessa.

Jos haluaa ryhtyä oikein tarkaksi, voi pyykin lajitella tekstiilin materiaalin mukaan, Rapinchuk vinkkaa. Tällöin vaatteet puhdistuvat varmasti perusteellisesti eivätkä hankaa muita kankaita.

6. Valitset liian pitkän pesuohjelman

Pitkä pesuohjelma lisää tekstiileihin kohdistuvaa mekaanista kulutusta ja lyhentää vaatteen käyttöikää. Vähemmän on enemmän, pyykinpesuun perehtynyt Patric Richardson sanoo Huffington Postille.

Mikäli pyykkiä kuivaa koneellisesti, kannattaa silloinkin valita mahdollisimman lyhyt ohjelma, jotta vaatteet eivät kuluisi niin nopeasti puhki.

Pestyn pyykin ei tulisi myöskään antaa lojua pitkään vaan vaatteet tulisi pikimmiten laittaa kuivumaan. Mytyssä muhivat märät tekstiilit alkavat herkästi haista ja ryppyyntyä.

7. Et puhdista pyykinpesukonetta

Jos vaatteet haisevat pahalta pyykkäyksen jälkeen, voi syyllinen olla puhdistamatta jääneessä pyykinpesukoneessa.

Martat neuvoo, että pyykinpesukone tulisi pestä tyhjänä vähintään kerran vuodessa. Pesukone puhdistuu sisältä päin 90 asteen pesuohjelmalla ja pienellä määrällä pesuainetta. Koneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus tulisi silloin tällöin puhdistaa. Myös koneen nukkasihti ja/tai poistoputki kannattaa tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti.

8. Peset pyykkiä turhaan

Jatkuva peseminen kuluttaa vaatetta ja lyhentää sen käyttöikää. Myös väri haalistuu ja muoto kärsii. Esimerkiksi farkuille riittää monessa tapauksessa pesu 10–30 käyttökerran välein.

Kerran tai pari käytetylle tai rypistyneelle vaatteelle riittää usein tuuletus, höyrytys tai silitys.

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkustasi?

Lue myös:

    Uusimmat