Tämä tärkeä asia pesukoneelle pitäisi tehdä jopa kerran kuukaudessa – oletko sinäkin unohtanut?

Koska olet viimeksi puhdistanut pesukoneesi? Näin pyykinpesukoneesta tulisi asiantuntijoiden mukaan huolehtia säännöllisesti. 

Monet unohtavat, että myös pyykinpesukone tarvitsee säännöllisen puhdistuksen. Pelkkä koneen pyyhkiminen ulkopuolelta ei riitä, sillä bakteerit ja pölypunkit viihtyvät pesukoneen sisällä 30–40 asteessa. Jos pesukonetta käyttää usein, tulisi se puhdistaa jopa kerran kuukaudessa.

– Muista pitää huolta pyykinpesukoneestasi ja puhdistaa se silloin tällöin käyttämällä perusohjelma maksimilämmöllä. Näin pesu- ja huuhteluainelaatikot huuhtoutuvat ja mahdolliset pesuainejäämät ja lika saavat kyytiä, Gigantin kodinkonevalikoimasta vastaava myyntipäällikkö Sami Viitanen sanoo.

Puhdista pesukone Marttojen ohjeilla

Myös Martat muistuttavat pyykinpesukoneen säännöllisestä putsauksesta. Pyykinpesukone alkaa helposti haista tunkkaiselta, kun pesemme suurimman osan pyykistämme matalissa lämpötiloissa.

  • Puhdista silloin tällöin myös koneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus esimerkiksi astianpesuharjalla ja puhdistusaineella ja vedellä. Kuivaa hyvin. Pese tämän jälkeen kone vielä tyhjänä. 
  • Käytä välillä korkeita pesulämpötiloja. Se ehkäisee mahdollisten sakkautumien kertymistä koneeseen.
  • Tarkista ja puhdista koneen nukkasihti ja/tai poistoputkisäännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti. Kaikissa koneissa ei ole erillistä nukkasihtiä.

Martat suosittelevat pyykinpesukoneen perusteellista putsausta vähintään kerran vuodessa:

– Pese tyhjällä koneella 90 asteen esipesuton pesuohjelma, normaalin pesuaineen kanssa. Käytä jauhemaista pesuainetta vain noin kolmasosan normaalista annoksesta. Jos annostelet pesuainetta liikaa, koneeseen voi muodostua liikaa vaahtoa, Martat vinkkaavat.

Pesukoneen putsaukseen voi käyttää myös esimerkiksi apteekista saatavaa sitruunahappoa. Laita sitä pesuainelokeroon 100 grammaa ja pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteen pesuohjelma. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu jauhemaisen pyykinpesuaineen kanssa 40–60 asteessa.

Pesukoneen tunkkaista hajua voi myös ennaltaehkäistä: Jätä pyykinpesun loputtua koneen luukku ja pesuainelokero aina auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat. Pesu- ja huuhteluainelokeroita kannattaa pitää puhtaina ja pyyhkiä pois mahdolliset pesuaineroiskeet. 

Artikkeli on uusinta viime vuodelta.

Lähteet: Gigantti, Martat

Lue myös:

    Uusimmat