Pesetkö urheiluvaatteet joka treenin jälkeen? Asiantuntija kertoo, milloin se on tarpeellista

Moni meistä pesee urheiluvaatteensa aina joka treenin jälkeen, mutta onko se oikeasti tarpeen? 

Kelly Reynolds, ympäristötieteen professori Arizonan yliopistosta kertoo, ettei peseminen ole aina välttämätöntä, kirjoittaa Women's Health

Jos vaate ei ole kastunut treeneissä litimäräksi, pesu saattaa olla turha, Reynolds pohtii. Monenkaan paita ei esimerkiksi kävelyllä pahemmin hiostu. 

– Vaatteen kuivaaminen auringonvalossa saattaa riittää, sillä auringonvalo vähentää vaatteen bakteereja, Reynolds avaa. 

Shortsit ja legginsit kuitenkin pesuun 

Reynolds korostaa kuitenkin, että legginsit ja shortsit pitäisi pestä nopeasti treenin jälkeen. Kaikki vaatekappaleet, jotka ovat lähellä nivusia, tarvitsevat pesukertoja usein. Näin on mahdollista välttää bakteerien kertyminen herkkiin paikkoihin.

Pesu on erityisen tarpeen silloin, jos olet liikkunut ilman erillisiä alushousuja. Naisilla lantionseutu on esimerkiksi altis hiivatulehduksille.  

Puhdistuskikka kengille: ruokasooda  

Reynolds huomauttaa, että sukat ja rintaliivit tulisi kuitenkin pestä säännöllisesti, mieluiten joka treenin jälkeen.

Myös urheilukenkiin kannattaisi kiinnittää huomiota, ja pestä ne sisältä aika ajoin ruokasoodalla tai antibakteerisella kenkien pesuun tarkoitetulla aineella. Kun treenikengät vielä kuivaa auringonvalossa, on bakteerien vähentyminen melko taattua. 

Lisäksi Reynolds antaa urheiluvaatteiden pesuun nyrkkisäännön: vaate kannattaa pestä hieman ennen kuin erotat siitä hien hajua.

Lisäksi luonnonkuitujen ja tekokuitujen välillä on eroa: luonnonkuidut kuten puuvilla ja villa hengittävät pitkällä tähtäimellä paremmin ja sen kautta välttyvät joltain osin paremmin bakteereilta.

Synteettiset materiaalit pitävät kovassa treenissä vaatteen kuivempana, mutta ne ovat materiaaleina bakteerialttiimpia kuin luonnonkuidut. 

Lähde: Women'shealth 

Lue myös:

    Uusimmat