Oletko aina käyttänyt tiskikonettasi väärin? Kahdeksan asiaa, jotka jokaisen pitäisi tietää

Vaikka tiskikone tuo toivottua apua likaisten astioiden pesemiseen käsin, se voi aiheuttaa kiihkeäksikin yltyviä väittelyitä perheenjäsenten ja kämppisten kesken. The Kitchn -sivusto listasi asioita, jotka jokaisen tiskikoneen omistajan pitäisi tietää kodinkoneen käyttämisestä.

1. Tiskikoneen täyttämiseen on oikea tapa

Jokaisella on oma tapansa latoa likaiset astiat tiskikoneeseen, mutta koneen täyttämiseen on olemassa myös oikea metodi. Tavallisesti oikeaoppinen täyttötapa kerrotaan tiskikoneen käyttöohjeissa.

Yleisesti ottaen on kuitenkin niin, että lautaset asetellaan tiskikoneeseen syvempi osa sisäänpäin eikä suihkuvarren pyörimistä saisi estää liian suurella astialla.

2. Astioita ei tarvitse huuhdella

Nykyaikaisiin astianpesukoneisiin tiskit tulisi laittaa suoraan ruokapöydästä niitä sen enempää huuhtelematta. Tiskikoneet nimittäin huuhtelevat astiat joka tapauksessa. Riittää, kun astioista poistaa ruoantähteet ennen pesukoneeseen laittamista.

Astioiden esipesu ennen tiskikoneeseen laittoa kuluttaa aikaa sekä vettä ja voi olla jopa haitallista. Pesuaineet tarvitsevat likaa, johon tarttua, ja astioiden esipesu voi vähentää saippua tehoa. Lisäksi huuhdellut astiat voivat sekoittaa nykyaikaisten tiskikoneiden lika-anturit, kun automaattiohjelma pitää astioita puhtaampina kuin ne oikeasti ovat.

3. Tiskikonekin täytyy pestä

Vaikka tiskikoneen sisällä pyörii jatkuvasti puhdistusainetta ja vettä, täytyy kone itsekin pestä joskus. Vähintään jätesihtiin kertyneet ruoan jäämät pitäisi poistaa ja suihkuvarren puhtaus tarkistaa säännöllisesti, mutta myös syvempi pesu pari kertaa vuodessa kannattaa.

4. Älä käytä liikaa pesuainetta

Liiallisen pesuaineen käyttö on rahantuhlausta, mutta voi johtaa myös huonompaan pesutulokseen. Pesuaineella läträäminen voi jättää esimerkiksi lasisiin astioihin sumean kerroksen.

5. Käynnistä tiskikone vasta, kun se on täynnä

Tiskikone pesee astiat kuumalla vedellä, ja veden lämmittäminen syö paljon energiaa. Puolityhjän tiskikoneen laittaminen päälle ei ole varsinainen ympäristöteko.

Liian täyteen tiskikonetta ei kuitenkaan kannata ahtaa, sillä se heikentää pesutulosta. Siitä, kuinka paljon tiskejä koneeseen voi enimmillään pistää kerrallaan, löytyy mitä luultavimmin maininta pesukoneen käyttöohjeista.

6. Kaikki astiat eivät sovi tiskikoneeseen – ja toisaalta koneessa voi pestä yllättäviäkin asioita

Uusien leikkuuveitsien pakkausselosteessa lukee usein, että ne saa pestä astianpesukoneessa. Veitsien peseminen tiskikoneessa on sopivaa silloin tällöin, mutta sitä ei kannata tehdä päivittäin tai edes viikoittain, sillä konepesu tylsistyttää leikkuuveitsiä turhaan. Sama pätee esimerkiksi tehosekoittimen terään.

Myöskään pannuja, puisia astioita, herkkiä lasiastioita, hopeisia aterimia ja kullatuin tai käsinmaalatuin koristein koristeltuja astioita ei kannata pestä tiskikoneessa, muistuttavat Martat verkkosivuillaan.

Toisaalta tiskikoneessa voi pestä yllättäviäkin asioita, ja sitä voikin käyttää myös muiden kuin astioiden pesemiseen.

Esimerkiksi lippalakit, kovamuoviset lelut ja kumisaappaat voi pestä tiskikoneessa – ei kuitenkaan samaan aikaan astioiden kanssa. Myös imurin osat ja jääkaapin hyllyt sopivat astianpesukoneessa pestäväksi.

7. Viinietikka auttaa saamaan puhtaamman lopputuloksen

Halpa tapa puhdistaa värjäytyneet astiat on käyttää valkoviinietikkaa. Kaada viinietikkaa pesunkestävään kulhoon astianpesukoneen yläosaan ja käynnistä kone normaalisti.

8. Hanki sisällöstä kertova magneetti

Tiskikoneeseen kannattaa kiinnittää magneetti tai muu merkki, joka kertoo, onko koneen sisällä puhtaita vai likaisia astioita. Näin puhtaiden astioiden sekaan ei eksy likaisia astioita, jos tiskikone on jäänyt tyhjentämättä. Tiskien peseminen kaksi kertaa vain muutaman likaisen astian vuoksi on turhauttavaa ja luonnonvaroja kuluttavaa.

Lähteet: The Kitchn, Martat

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja