Vapaavuori puolustaa pk-seudun päätöstä ja napauttaa hallitusta: "Päätös avata lasten ja nuorten harrastuksia ei lisää koronamuunnoksen leviämisen riskiä"

Vapaavuori vastaa tulkintoihin lasten ja nuorten harrastusten avaamisesta: Irvileukoja on aina 0:54
Irvileuat ovat vihjanneet, että Jan Vapaavuori kannattaa lasten ja nuorten harrastusten avaamista nimenomaan siksi, koska on myös Suomen olympiakomitean puheenjohtaja. – Irvileukoja on maailma täynnä, Vapaavuori vastaa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori puolustaa päätöstä lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamisesta pääkaupunkiseudulla.

Harrastustoimintaa avataan pääkaupunkiseudulla rajoitetusti helmikuun alusta vastoin hallituksen suositusta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tosin on eri mieltä siitä, että asiassa toimittaisiin vastoin hallituksen ja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjaa.

– En suostu allekirjoittamaan, että olisimme vahvasti eri linjoilla. Perustamme kaikki päätöksemme hallituksen strategioihin ja linjauksiin. Yksittäisten rajoitusten osalta saattaa olla sävyeroja. Hallitus toteaa itsekin eri strategioissaan, että lasten ja nuorten rajoitusten suhteen pitää harrastaa erityistä harkintaa, Vapaavuori sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vapaavuori napautti haastattelussa myös hallitusta siitä, että linjausten täytyy olla selvät.

– Jos hallitus kokee, että meillä on niin vaarallinen tilanne, ettei lasten ja nuorten harrastuksia pidä missään nimessä avata, pitää heidän tehdä tietyt päätökset ja kantaa vastuu. Hallitus ei voi kuitenkaan todeta, että vastuu on kunnilla ja kertoa samaan aikaan, minkälainen päätöksen pitää olla.

"Päätös perustuu tieteeseen"

Vapaavuori ei usko päätöksen avata nuorten harrastuksia olevan riski koronavirusmuunnoksen leviämisen kannalta.

– Jos aidosti näyttäisi siltä, että brittimuunnos tulisi tänne voimalla, niin silloin pitäisi ottaa käyttöön olennaisesti järeämpiä toimenpiteitä. Tilanne on nyt se, että muun muassa yksityiset liikuntapaikat ja ravintolat ovat auki. Se että ohjatusti ammattilaisten ohjauksessa – hallitusti ja rajatusti – avataan lasten liikuntaharrastuksia, ei varmasti vaikuta riskiä kasvattavasti, Vapaavuori totesi.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä perusteli päätöstään sillä, että lapset ja nuoret ovat kriisin takia erityisen haavoittuvassa asemassa ja harrastusten pitkäaikainen keskeytyminen on heikentänyt heidän hyvinvointiaan. Vapaavuoren mukaan päätös avata harrastuksia on tarkoin harkittu.

– Meillä on näyttöä siitä, että yhdessä koulurajoitusten kanssa  tilanne johtaa lapsilla ja nuorilla stressiin ja ahdistukseen, ja pitkittyessään riskit ovat isoja. Perustamme päätöksen tieteeseen ja asiantuntijanäkemykseen. Asiaa on pohdittu hyvin laajasti ja monipuolisesti niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaallakin.

Katso koko haastattelu:

Jan Vapaavuori lasten ja nuorten harrastusten avaamisesta: Riskit isoja, jos rajoitukset pitkittyvät 8:35
Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mielestä pääkaupunkiseutu ei ole toiminut vastoin hallitusten linjaa päättäessään avata lasten ja nuorten harrastuksia.


Lue myös:

    Uusimmat