Mainos

Vapaa-ajan kalastajat luistavat maksuista

Jos kaikki kalastuksenhoitomaksuun velvolliset maksaisivat edes viikkomaksun, kertyisi kassaan 2,3 miljoonaa euroa vuodessa enemmän kuin nykyisin.

Alle puolet vapaa-ajan kalastajista maksaa kalastuksenhoitomaksun, paljastaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kysely. Kalatalouden Keskusliiton mukaan keskeiset puutteet liittyvät valvonnan vähäisyyteen ja olemattomiin rangaistuksiin.

Kyselyn mukaan kalastusmaksujen maksaminen on vähentynyt, vaikka kalastusharrastukseen ollaan valmiita käyttämään enemmän rahaa. Kalastusmaksuja suoritetaan vuodessa 300 000, mistä kertyy yhteensä 5,5 miljoonaa euroa. Jos kaikki maksuvelvolliset kalastajat maksaisivat edes viikkomaksun, lisääntyisi potti 2,3 miljoonalla.

Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtajan Markku Myllylän mukaan maksut eivät painu valtion pitkään pussiin, vaan ne käytetään merkittävältä osalta kalavesien hoitotöihin.

Myllylä pitää perusteltuna sanoa, että maksunsa maksamalla kalastaja varmistaa tulevien vuosien kalansaaliit, kun taas vapaamatkustajat syövät maksunsa maksaneiden saaliita.

Osa vapaa-ajan kalastajista tuntee kalastusmaksuja koskevat säännöt huonosti ja sekoittaa keskenään eri maksujen ja jokamiehenoikeuden tarjoamat kalastusoikeudet.

Kalastuksenhoitomaksu pitää suorittaa, jos on 18-64-vuotias ja harrastaa muuta kalastusta kuin pilkkimistä tai onkimista. Koko vuoden maksu on 20 euroa ja viikon maksu kuusi euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.