Mainos

Vapaa-ajan asuntojen kysyntä vilkastunut

Mökkejä ja mökkitontteja tarjotaan tänä vuonna myyntiin enemmän kuin edellisvuosina. Kohtuuhintaisista rantamökeistä on jatkuvasti ollut pulaa, mutta nyt tarjontaa on enemmän.

Viime vuoden taloudellinen laskusuhdannekin vaikutti siihen, että ihmiset eivät halunneet sijoittaa loma-asuntoihin, eikä niitä tullut myyntiinkään entiseen malliin.

- Tänä vuonna kysyntä ja tarjonta näyttävät kuitenkin kohtaavan, kertoo Kiinteistömaailman viestintäjohtaja Katja Änkilä.

Mökkeily on muotia

Änkilän mukaan vapaa-ajan asuntojen suosion kasvu johtuu siitä, että ihmiset haluavat panostaa omaan ja perheensä hyvinvointiin entistä enemmän. Kyselyissä ihmiset kertovat, että he haluavat viettää lomansa maalla ja luonnon ääressä - mökkeilyn on siis Änkilästä muotia.

- Lisäksi ilmastoasiat vaikuttavat asenteisiin ja siitä syystä kotimaanmatkailu ja hyvä arjen arvostus nousee, Änkilä sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa tyypillisin vapaa-ajan asunnon omistaja on keskimäärin 61-vuotias henkilö. Vain kuusi prosenttia mökin omistajista on alle 40-vuotiaita.

- Mökkiostoissa on mielestäni tapahtunut silti muutos: Ennen mökin ostamista alettiin suunnitella päälle viisikymppisenä, mutta nykyään paljonkin alle nelikymppiset ovat alkaneet ostaa niitä, Änkilä kertoo.

Suomalainen haluaa rantamökin

Suomalainen unelmoi mökistä, joka sijaitsee rannalla.

- Jos rantaa ei saa, niin sitten halutaan ainakin oma puutarha ja ranta voi olla sitten vähän kauempana, Änkilä sanoo.

Noin 150 000 euron mökeille riittää Suomessa kysyntää. Rantapaikoissa hinnat nousevat nopeasti korkeammiksi, ja silloin ihmiset saattavat joutua tinkimään vaatimuksistaan.

- Hyvin suosittuja ovat myös niin sanotut rakennuspaikat, joissa on asuttava saunamökki. Ihmiset ajattelevat, että he voivat rakentaa sitten myöhemmin isomman mökin samalle tontille, kun rahat riittävät, Änkilä täsmentää.

Änkilä sanoo, että ihmiset ostavat mökkejä suhteellisen pitkällä tähtäimellä.

- Normaaliasunnon ostamisessa ihmiset ajattelevat useammin, että sen voi kyllä vaihtaa. Mutta mökin ajatellaan usein olevan pysyvämpi sijoitus, joka mielellään kestää seuraavillekin sukupolville.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.