Vantaan matkasellimurhasta syytetty yritti aiemmin murhata nuoruudenkaverinsa – Perttu Pyynösen tapa suhtautua tekoonsa jäi poliisin mieleen

7:53
Millaisen kirjeen ja miksi Perttu Pyynönen kirjoitti poliisille murhan yrityksen jälkeen? Katso Rikospaikan juttu Vuosaaren murhan yrityksestä yllä olevalta videolta.

Vantaan matkasellimurhasta syytetty 24-vuotias Perttu Pyynönen on syyllistynyt aiemminkin erittäin vakavaan väkivaltarikokseen. Pyynönen yritti murhata nuoruudenystävänsä loppuvuodesta 2020.

Pyynönen tuomittiin teosta 10,5 vuoden vankeuteen. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Pyynösen maaliskuussa 2021 murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Juttu on etenemässä hovioikeuteen tänä keväänä.

Murhan yritys tapahtui 26. marraskuuta 2020 Helsingin Vuosaaressa. Poliisi sai hälytyksen Mellunmäkeen, kun nuori mies soitti hätääntyneenä hätäkeskukseen ja kertoi joutuneensa puukotuksen uhriksi.

– Kun poliisi pääsi paikalle, siellä oli verissään oleva uhri auton ovet auki. Autossa oli veritahroja ja luodinreikä sivuikkunassa, jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala kertoo Rikospaikassa.

Kun poliisit ehtivät paikalle, uhri oli jo menettämässä tajuntaansa. Nuori mies oli saanut puukoniskusta vakavia sisäisiä vammoja ja hän vuoti paljon verta.

Kiisti aluksi kaiken

Uhri ei pystynyt tuoreeltaan kertomaan poliisille muuta kuin tapahtumapaikan. Poliisi pääsi oman tutkinnan kautta epäiltyjen jäljille. Heidät otettiin kiinni muutama päivä teon jälkeen.

Pääepäilty oli Perttu Pyynönen, joka tuli viime vuonna tunnetuksi Vantaan sellimurhasta syytettynä.

Pyynönen kiisti ensin kaiken, mikä liittyi Vuosaaren murhan yritykseen. Tutkinnan edetessä hän alkoi kuitenkin puhua teosta poliisille. 

– Aluksi hän kertoi tarinan, että oli ollut tapahtuma-aikaan Helsingin Pukinmäessä jonkun kaverinsa luona. Mutta koska poliisi oli tehnyt huolellisesti tutkintaa ja valmistellut asiaa, niin epäillyt huomasivat, että heidänkin on ehkä edullista sanoa jotain teosta, Rainiala kertoo.

Pyynönen ja uhri tunsivat toisensa yläkoulusta lähtien. He olivat samasta kaveripiiristä Vuosaaresta. Motiivina teolle oli mustasukkaisuus.

Pyynönen oli seurustellut nuoren naisen kanssa vuosina 2015–2017 ja suhteeseen oli liittynyt mustasukkaisuutta. 

Kesällä 2020 nainen oli alkanut tapailla Pyynösen nuoruudenkaveria.

– He yrittivät peitellä orastavaa suhdettaan, koska Pyynönen tunnettiin mustasukkaisena kaverina. He pelkäsivät, miten Pyynönen suhtautuisi asiaan. Pikkuhiljaa asia tuli Pyynösenkin tietoon, koska he ovat kaikki samaa kaveripiiriä, Rainiala kertoo.

Tekoa suunniteltiin kuukausia

Pyynönen suuttui asiasta niin paljon, että hän suunnitteli murhaavansa nuoruudenkaverinsa. Tekoa varten hän värväsi kaksi apuria ja punoi juonen, jolla uhri saatiin syrjäiselle parkkipaikalle Helsingin Vuosaareen.

Pyynönen otti yhteyttä uhriin ja uskotteli tälle, että tarvitsisi rikoskumppania huumekauppiaan ryöstöön. Hän lupasi miehelle keikasta 5000 euron palkkion.

Teon suunnittelu kesti kuukausia, kesäkuusta marraskuuhun.

Sovittuna päivänä uhri haki Pyynösen ja toisen, itselleen tuntemattoman miehen. He ajoivat Vuosaareen parkkipaikalle, missä Pyynönen ja toinen tekijä aloittivat väkivallan yhteisestä merkistä.

Autossa käytiin kamppailu, ja uhri sai 8 osumaa veitsestä. Myös Pyynönen ja toinen tekijä saivat viiltoja veitsestä.

Uhri onnistui kamppailemaan itsensä irti tilanteesta ja hän pääsi autosta ulos. Tekijät seurasivat perässä, ja tappelu jatkui ulkona. Uhri onnistui pääsemään takaisin autoon kuljettajan paikalle, jolloin Pyynönen ampui häntä kohti .22 kaliiperin pienoispistoolilla auton ulkopuolelta. Luoti osui  uhrin pään vierestä auton sivulasiin.

Laukauksen jälkeen uhri pääsi pakenemaan paikalta autolla ja soittamaan hätäkeskukseen. Hän sai leikkaushoitoa vaativia vammoja.

"Kuvastaa ajattelemattomuutta"

Esitutkinnan aikana Pyynönen puhui teostaan poliisille, mutta ei ilmaissut katuvansa sitä. 

– Mielestäni Perttu suhtautui koko ajan kylmäkiskoisesti tätä asiaa kohtaan. Ei hän sitä asiaa katunut sillä tavalla, Rainiala sanoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan koko tilanne ja teko oli täysin epärealistinen.

– Kyllä se aikalailla kuvastaa ajattelemattomuutta, jos ajatellaan, että apuri lähtee mukaan murhaan, kun hänelle luvataan 500 euroa velkoja anteeksi. Siinä ei varmasti ole mietitty yhtään enempää, mitä ollaan menossa tekemään, Rainiala arvelee.

Oikeudessa Pyynösen teko katsottiin murhan yritykseksi, koska tekoon liittyi vakaata harkintaa, suunnitelmallisuutta ja erityistä raakuutta.

Pyynönen tuomittiin käräjäoikeudessa murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta 10,5 vuoden vankeuteen.

Toinen tekijä tuomittiin murhan yrityksestä seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen.

Suunnittelussa mukana ollut mies tuomittiin törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Teosta valitettiin hovioikeuteen. Juttu on etenemässä hoviin tänä keväänä.

Asian oli määrä olla hovioikeudessa käsittelyssä jo aiemmin, mutta juuri ennen hovioikeuskäsittelyä Pyynönen syyllistyi Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneeseen henkirikokseen.

Millaisen kirjeen ja miksi Perttu Pyynönen kirjoitti poliisille murhan yrityksen jälkeen? Katso Rikospaikan juttu Vuosaaren murhan yrityksestä yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja